Πού θα «συχνάζουν» πλέον οι ανεμβολίαστοι;

Πού θα «συχνάζουν» πλέον οι ανεμβολίαστοι;

Το αμέσως επόμενο διάστημα η πανδημία θα πλήττει σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους. Όλο και περισσότερο, θα συνωστίζονται στις μονάδες Covid και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, οι οποίες θα λειτουργούν σε λίγο αποκλειστικά για αυτούς. Ήδη οι διασωληνωμένοι ασθενείς και όσοι καταλήγουν είναι άτομα που δεν πρόλαβαν ή δεν θέλησαν να εμβολιαστούν. Η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι 2,5 φορές πιο μεταδοτική, θα επικρατήσει μέχρι το Σεπτέμβριο και στη χώρα μας, τροφοδοτώντας την επιδημία με νέα κρούσματα. 

Ήδη το Σάββατο καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός διαγνωσμένων κρουσμάτων (1.001) ύστερα από σχεδόν ένα μήνα (8/6) συνεχώς μειούμενων τριψήφιων καταγραφών.

Οι αρνητές του εμβολίου δεν είναι, όμως, οι μόνοι που πρέπει να ανησυχούν. Και οι εμβολιασμένοι πρέπει να ανησυχούν έστω και αν δεν κινδυνεύει η υγεία τους και η ζωή τους. Πρέπει να ανησυχούν, γιατί όσο καθυστερεί εξαιτίας των αρνητών ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού, δεν θα επιτυγχάνεται η πολυπόθητη συλλογική ανοσία προκειμένου να σβήσει το επιδημικό κύμα στη χώρα μας, καθιστώντας έτσι πιθανή μια νέα έξαρση της επιδημίας το φθινόπωρο.

Αλλά και πριν το φθινόπωρο, η περαιτέρω εξάπλωση του στελέχους Δέλτα εξαιτίας των αρνητών, θα πλήξει πολλά παιδιά και ανοσοκατασταλμένους, αλλά και ένα πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμένων, στον βαθμό που τα εμβόλια δεν προσφέρουν 100% προστασία.

Επίσης, πρέπει όλοι να ανησυχούν γιατί η διαφαινόμενη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών μέσα στο καλοκαίρι θα πλήξει τον τουρισμό και συνακόλουθα την εθνική οικονομία και το εισόδημα όλων μας.

Τέλος, ο επικείμενος συνωστισμός των ανεμβολίαστων στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ θα βάλλει σε νέα δοκιμασία το ΕΣΥ, σε βάρος της υγείας των υπόλοιπων ασθενών και της δημόσιας δαπάνης για την υγεία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τα περιοριστικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν για όσους δεν εμβολιάζονται δεν αρκούν για άμεσα αποτελέσματα. Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει τώρα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάθε κατηγορίας εργαζομένων στο Δημόσιο που έρχεται σε επαφή καθημερινά με το κοινό ή με ευπαθείς ομάδες (πρωτίστως ασθενείς). Να ξεκινήσει ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 12-17 ετών.

Όσα ισχύουν για τις μετακινήσεις με πλοία να ισχύσουν και για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία), καθώς και σε κλειστούς χώρους, όπως τα γυμναστήρια. Όπου προβλέπονται self test να αντικατασταθούν από τα rapid test και τα μοριακά τεστ.

Να πραγματοποιηθούν στοχευμένα προγράμματα Αγωγής Υγείας στις ομάδες των αρνητών που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, που κατά κανόνα πρόκειται για τα λιγότερα μορφωμένα στρώματα.

Τέλος, να ασκείται πειθαρχική δίωξη από τα αρμόδια όργανα σε όσους γιατρούς τροφοδοτούν με τον δημόσιο λόγο τους το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

* Ο Γιάννης Τούντας είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ