ΠΟΥ: Τεράστιοι όγκοι νοσοκομειακών αποβλήτων του κορονοϊού απειλούν τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Τεράστιοι όγκοι νοσοκομειακών αποβλήτων του κορονοϊού απειλούν τη δημόσια υγεία

Πεταμένες σύριγγες, χρησιμοποιημένες συσκευασίες από τεστ για τον κορονοϊό και παλιά φιαλίδια εμβολίων έχουν συσσωρευτεί και έχουν δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες τόνους ιατρικών αποβλήτων απειλώντας την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, αναφέρει μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σήμερα, το 30% των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης (60% στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες) δεν είναι εξοπλισμένες για να χειριστούν τα υπάρχοντα φορτία απορριμμάτων, πόσο μάλλον το επιπλέον φορτίο COVID-19.

Το υλικό αυτό, ένα τμήμα του οποίου μπορεί να είναι μολυσματικό καθώς ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, εκθέτει ενδεχομένως τους υγειονομικούς υπαλλήλους σε εγκαύματα, τραυματισμούς από βελόνες της σύριγγας και σε μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, αναφέρει η έκθεση.

Οι κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε κακοδιαχειριζόμενες χωματερές επίσης κινδυνεύουν να πληγούν μέσω του μολυσμένου αέρα από τα απόβλητα που καίγονται, από την κακή ποιότητα του νερού ή από τις επιδημίες, προστίθεται στην έκθεση.

Η έκθεση ζητεί μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών και η προτιμώμενη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού κατασκευασμένου από επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλούμενα υλικά.

Εκτιμάται ότι περίπου 87.000 τόνοι προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (PPE)--κάτι ανάλογο με το βάρος πολλών εκατοντάδων μπλε φαλαινών--είχαν παραγγελθεί μέσω μιας πύλης των Ηνωμένων Εθνών μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 και το μεγαλύτερο μέρος της παραγγελίας πιθανολογείται ότι κατέληξε στα σκουπίδια.

Η έκθεση κάνει λόγο για περίπου 140 εκατομμύρια συσκευασίες τεστ για τον κορονοϊό με δυνατότητα να μετατραπούν σε 2.600 τόνους κυρίως πλαστικών σκουπιδιών και αρκετή ποσότητα χημικών αποβλήτων που μπορούν να γεμίσουν το ένα τρίτο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι περίπου οκτώ δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έχουν προκαλέσει άλλους 144.000 τόνους αποβλήτων με την μορφή γυάλινων φιαλιδίων, συριγγών, βελόνων και χάρτινων συσκευασιών.

Η έκθεση του ΠΟΥ δεν αναφέρει συγκεκριμένα σε ποιες περιοχές παρατηρούνται οι πιο επικίνδυνες συγκεντρώσεις αποβλήτων, αλλά κάνει λόγο για περιορισμένη επίσημη διαχείριση απορριμάτων στην επαρχιακή Ινδία καθώς και για τεράστιο όγκο περιττωματικής ύλης από εγκαταστάσεις καραντίνας στη Μαδαγασκάρη.

Ακόμη και πριν από την πανδημία περίπου το ένα τρίτο των υγειονομικών εγκαταστάσεων δεν ήταν εξοπλισμένο για τη διαχείριση των υπαρχόντων όγκων αποβλήτων, που στις φτωχές χώρες έφθανε στο 60%, σημειώνει ο ΠΟΥ.