Πού ποντάρουν οι αγορές όσον αφορά τους κινδύνους από το νέο κορονοϊό

Πού ποντάρουν οι αγορές όσον αφορά τους κινδύνους από το νέο κορονοϊό

Tι έχει αλλάξει από προχθές και οι αγορές συμπεριφέρθηκαν χτες με μια εντελώς διαφορετική διάθεση;

Η εκτίμηση του αντίκτυπου της επιδημίας του ιού στην παγκόσμια ανάπτυξη δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά σίγουρα σύμφωνα με όλους σχεδόν τους αναλυτές θα μεταφραστεί σε περαιτέρω μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.

Πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι αυτή η μείωση είναι νωρίς να πούμε, καθώς διανύουμε μια δυναμική κατάσταση και δεν είμαστε προικισμένοι με μαντικές ικανότητες, ούτε εμείς, ούτε οι αναλυτές. 

Όλοι όμως συνεκτιμούν το εξής: Ήδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα με πρώτη πάσχουσα την εφοδιαστική αλυσίδα.

Επιπλέον χτες και εν μέσω θετικού πρόσημου στις αγορές, η Σιγκαπούρη αναβάθμισε  το επίπεδο κινδύνου σε πορτοκαλί- το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο – εξομοιώνοντας το επίπεδο κινδύνου με  εκείνο του SARS, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την επιδημία του κορονοϊού «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο» και ο πρύτανης της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Γκάμπριλε Λεούνγκ προειδοποίησε πώς θα μπορούσαν να προσβληθούν σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού από τον ιό!

Εν τω μεταξύ οι νεκροί έχουν κατά πολύ ξεπεράσει εκείνους του SARS και ανέρχονται πλέον πάνω από τους 1000 σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων άνω των 42.500.

Οι εταιρείες συνεχίζουν να προειδοποιούν για τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης αναστάτωσης, καθώς ο  κορονοϊός έχει αναστείλει τις συναλλαγές σε σημαντικά τμήματα της κινεζικής οικονομίας.

Εστιατόρια, καταστήματα, κινηματογραφικές αίθουσες και αεροπορικές διαδρομές έχουν κλείσει, ενώ πολλά εργοστάσια παραμένουν επίσης κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Το πρώτο ωστικό κύμα χτύπησε τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις, τις εξαγωγές αγαθών και τον τουρισμό.  

Ο δείκτης Baltic Dry που  είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να μετρηθεί η τιμή των αγαθών παγκοσμίως, κινείται ήδη στα χαμηλά τριετίας, υποδεικνύοντας ότι  δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση μεταφοράς εμπορευμάτων και προοιωνίζοντας πτώση του ρυθμού της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα κυμαίνονται από το 0,5-1,9%.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στο μοντέλο της επίδρασης του SARS το 2003.

Όμως  πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική περίπτωση λόγω της εξαιρετικά μεγάλης μεταδοτικότητας του νέου ιού, ενώ ακόμα οι φορείς είναι ασυμπτωματικοί. 

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες «ευνοϊκές» διαφορές σε σχέση με το 2003 και ίσως αυτές οι διαφορές είναι μέχρι στιγμής που λαμβάνονται υπόψιν από τις αγορές.

Για παράδειγμα, ένα μερίδιο της μείωσης των πωλήσεων λόγω των εγχώριων περιορισμών στις μετακινήσεις θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μέσω της αύξησης των online πωλήσεων.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ενδεχομένως να συγκρατήσει την μείωση των λιανικών πωλήσεων, αν και μέχρι να βγουν οι πρώτοι δείκτες, η παραπάνω εκτίμηση θα είναι στη σφαίρα της θεωρίας.

Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να κάνει τη διαφορά και προφανώς ποντάρουν οι αγορές σε αυτόν  είναι το ενδεχόμενο μιας σημαντικής πολιτικής αντίδρασης.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί και στο παρελθόν σε ανάλογες «διαταραχές» ανάπτυξης μέσω επιθετικών βραχυπρόθεσμων μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής ώθησης, όπως:

- Μείωση των δεικτών απαίτησης των ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων.

-Εισροές ρευστότητας και στοχοθετημένη πιστωτική στήριξη παράλληλα με πρόσθετη δημοσιονομική επέκταση.

Βέβαια μια τέτοια τακτική, ενδεχομένως να επιδείνωνε τις ήδη υπάρχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Το χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα της Κίνας από το τρίτο τρίμηνο του 2019 και μετά, σκαρφάλωσε στο 261,5% του ΑΕΠ, όταν στο τέλος του 2008 ήταν πέριξ του 142,6%. 

Άλλη μια «υπόγεια» λεπτομέρεια είναι ότι το  δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στο 5% περίπου του ΑΕΠ το 2019.

Αυτό το έλλειμμα έχει αυξημένες πιθανότητες να αυξηθεί το 2020, συμβάλλοντας στην αύξηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης,  το οποίο πέρσι ανήλθε περίπου στο 56% του ΑΕΠ από 27% το 2008.
Επομένως, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της νέας αναταραχής που διανύουμε, εξαρτώνται σε ένα μεγάλο βαθμό από το αν  η κινεζική κυβέρνηση αμυνθεί με υπερβολικά επιθετικές ενέργειες τόνωσης που θα αυξήσουν τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, τινάζοντας στον αέρα όλες τις πρόσφατες θετικές μεταρρυθμίσεις που είχαν υιοθετηθεί  προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα όπως λέει και η λαϊκή σοφία.

Ένα επίσης κομβικό ερώτημα είναι κατά πόσο θ’ ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες τον εύκολο δρόμο της εκ νέου δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης, έναντι να αντιμετωπίσουν το ωστικό κύμα της επιβράδυνσης από την μείωση της ανάπτυξης του Κινέζου γίγαντα, ο οποίος αντιπροσωπεύει πλέον το 16% του παγκόσμιου ΑΕΠ έναντι μόλις του 4% που αντιπροσώπευε το 2003 όταν είχαμε την επιδημία του SARS. 

Προφανώς και αυτό είναι ένα σενάριο στο οποίο ποντάρουν οι αγορές.

Άλλωστε  ποιο είναι το σύνθημα της εποχής; Ότι   η οικονομική δραστηριότητα επηρεάζεται πρωτίστως από την πιστωτική επέκταση ή συρρίκνωση, με την  τελευταία να είναι κυρίως απόρροια των μεταβολών στη νομισματική πολιτική.

Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, μήπως είναι θέμα χρόνου να αναλάβουν συντονισμένη δράση οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον πλανήτη;
 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.