7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

ΠΟΥ: Πάνω από 55 εκατομμύρια πάσχουν από άνοια, εκτίναξη στα 78 εκατ. μέχρι το 2030

ΠΟΥ: Πάνω από 55 εκατομμύρια πάσχουν από άνοια, εκτίναξη στα 78 εκατ. μέχρι το 2030

Στα 55 εκατομμύρια παγκοσμίως ανέρχονται όσοι πάσχουν από άνοια, γεγονός που συνεπάγεται ένα ετήσιο κόστος για τα συστήματα υγείας ύψους 1,3 τρισ. ευρώ. Τα στοιχεία προέρχονται από με έρευνα του ΠΟΥ, με τον παγκόσμιο οργανισμό να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εκτίναξη στα 78 εκατομμύρια όσων θα φτάσουν να έχουν νοσήσει μέχρι το 2030 και στα 139 εκατομμύρια εκείνων που θα πάσχουν από άνοια το 2050.

Αν και δεν έχει ακόμη βρεθεί θεραπεία για τη συγκεκριμένη νόσο, εντούτοις οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με την κατάλληλη άσκηση, τη σωστή διατροφή και την αποχή από καταχρήσεις θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί το 40% των περιστατικών.

Οι μισές ευρωπαϊκές χώρες και το 26% συνολικά των χωρών μελών του ΠΟΥ δεν έχουν σχέδιο δράσης και αντιμετώπισης της άνοιας, σύμφωνα με την δρ Κάτριν Ζέεχερ του τμήματος Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ψυχοτρόπων Ουσιών. «Χρειάζεται οι κυβερνήσεις να δώσουν περισσότερη προσοχή ώστε να καταρτίσουν πολιτικές αντιμετώπισης της άνοιας», όπως υποστηρίζει. Και συμπληρώνει ότι η άνοια είναι πραγματικά ένα παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας, το οποίο δεν αφορά μόνο τις χώρες με υψηλά εισοδήματα. Στην πραγματικότητα περισσότερο από το 60% των ατόμων με άνοια ζουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους από την πλευρά του ανέφερε για το ίδιο θέμα πως «η άνοια στερεί από εκατομμύρια ανθρώπους τη μνήμη τους, την ανεξαρτησία τους και την αξιοπρέπειά τους, όμως στερεί και από εμάς τους ανθρώπους που γνωρίζουμε και αγαπάμε».