Πού οφείλεται η έκρηξη κρουσμάτων στις κατασκηνώσεις

Πού οφείλεται η έκρηξη κρουσμάτων στις κατασκηνώσεις

Εξι κατασκηνώσεις με συνολικά 60 κρούσματα μέσα σε δέκα μόλις μέρες από το άνοιγμα της κατασκηνωτικής περιόδου. Αριθμός ανησυχητικός. Γονείς που ενδεχομένως δεν έκαναν, ως όφειλαν στο παιδί, το απαιτούμενο rapid test, εργαζόμενοι που ίσως έκαναν το ίδιο, συνωστισμός και μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας, οι πιθανές αιτίες είναι πολλές. Το θέμα επαναφέρει ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για εμβολιασμό των εφήβων και των παιδιών. Τελευταία περίπτωση όπου εντοπίστηκαν κρούσματα, στο Λαύριο, ενώ υπάρχουν φόβοι και για κατασκήνωση στην Ηλεία.

Ακριβώς λόγω της πολύ αυξημένης μεταδοτικότητας που χαρακτηρίζει τη μετάλλαξη Δέλτα, το φετινό καλοκαίρι συνέβη κάτι που δεν είχαμε δει πέρυσι. Η διείσδυση του ιού στις κατασκηνώσεις μέσα από το εργαζόμενο προσωπικό ή τους ανθρώπους της τροφοδοσίας ή μέσα  από την οικογένεια των φιλοξενούμενων παιδιών. 

Εξονυχιστικοί έλεγχοι όλων των ανθρώπων που εργάζονται στις  κατασκηνώσεις  καθώς και όσων τις τροφοδοτούν με απαραίτητα προϊόντα και απαγόρευση του επισκεπτηρίου για τους γονείς σε συνδυασμό με προσεκτική ιχνηλάτηση, ώστε να διαπιστωθεί σε ποιος βαθμό έχει γίνει διασπορά της Covid   είναι τα μέτρα που ελήφθησαν στις τέσσερις πληττόμενες κατασκηνώσεις, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο. Πολλοί  γονείς έσπευσαν να πάρουν  τα παιδιά τους μετά από  τον ντόρο που προκλήθηκε, ειδικά στη διάσημη κατασκήνωση η οποία εδράζεται στο Σοφικό Κορινθίας και φιλοξενεί περισσότερα από 1.400 παιδιά, ενώ θεωρείται από τις πλέον δημοφιλείς στον νεανικό πληθυσμό σε όλη την επικράτεια.

«Το στέλεχος Δέλτα ευθύνεται ξεκάθαρα για τις συρροές των κρουσμάτων. Είναι κάτι που πέρσι δεν είχαμε δει στις κατασκηνώσεις, τόσο νωρίς στην κατασκηνωτική περίοδο» επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Η Βάνα Παπαευαγγέλου προσθέτει ότι στις κατασκηνώσεις υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα που ακολουθούνται αλλά όταν εκεί έξω κυκλοφορεί μια τόσο μεταδοτική μετάλλαξη, τέτοια φαινόμενα μπορούν να συμβούν.

Οι συρροές των κρουσμάτων στις κατασκηνώσεις ανασύρουν δυσάρεστες μνήμες από αντίστοιχα φαινόμενα που συνέβησαν τους περασμένους μήνες σε γηροκομεία και επιβεβαιώνουν τα λόγια του καθηγητή παθολογίας-λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου  Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο πώς όσα μέτρα κι αν ληφθούν σε «κλειστές»  δομές, πάντα ένα κρούσμα θα ξεφύγει». Γι αυτό άλλωστε είναι πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός πρωτίστως όλων των ενηλίκων και το εξονυχιστικό testing για τους εργαζόμενους, καθώς και ο τακτικός έλεγχος με self-test για τα παιδιά.

Τα κρούσματα στις κατασκηνώσεις φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη συζήτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων και των παιδιών, με σχετικές ανακοινώσεις για το πώς θα γίνονται οι δηλώσεις στην πλατφόρμα για τους έφηβους ηλικίας 15-17 ετών να αναμένονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εντός της προσεχούς εβδομάδας.  Οι έφηβοι και τα παιδιά συνήθως νοσούν ασυμπτωματικά, με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου να θυμίζει πως στατιστικά ο ένας στους δέκα νέους ηλικίας κάτω των 24 ετών που θα προσβληθεί από Covid θα χρειαστεί νοσηλεία.

Παρότι τα παιδιά κατά κανόνα δεν κινδυνεύουν από βαριά Covid ούτε επιπλοκές,  υπάρχει ένας υπολογίσιμος  πληθυσμός  παιδιών ηλικίας 12-15 ετών με υποκείμενα νοσήματα, που κινδυνεύουν  από βαρύτερη νόσηση εφόσον κολλήσουν τη λοίμωξη και σε αυτά ακριβώς  θα εστιάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε επόμενο στάδιο, αφού γίνουν  οι σχετικές ανακοινώσεις για το πώς θα διεξαχθεί ο εμβολιασμός των εφήβων, με τη συναίνεση των γονέων τους

Από τη δική του μεριά πάντως ο διευθυντής του κέντρου παιδιατρικής μέριμνας, παιδίατρος Μάριος Ανδρέου θυμίζει ότι τα παιδιά εκτός από τον κίνδυνο να νοσήσουν από κορονοϊό -που είναι βέβαια μικρότερος σε σύγκριση με των ενηλίκων- αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο 15 μέρες με ένα μήνα μετά την ασυμπτωματικοί νόσηση να εμφανίσουν το post Covid  σύνδρομο που μοιάζει με τη νόσο Kawasaki. Το σύνδρομο αυτό που εκδηλώνεται σαν εκτεταμένη αγγειίτιδα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους καθώς πλήττει ζωτικά όργανα και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να προωθήσουμε τον εμβολιασμό των εφήβων.

«Τα παιδιά που φεύγουν από μία κατασκήνωση και μπορεί να είναι θετικά ασυμπτωματικά  μπορούν να καταστούν υπέρ μεταδότες για την ενδοοικογενειακή μετάδοση και γι’ αυτό όταν επιστρέψουν στο σπίτι τους θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ ειδικά αν υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες στον οικογενειακό κύκλο που είναι μη εμβολιασμένοι» λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης από το πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης προτείνει τα παιδιά που φεύγουν από τις κατασκηνώσεις είτε γιατί οι γονείς επιθυμούν να τα πάρουν είτε γιατί βρέθηκαν θετικά  και είναι υποχρεωτικό να φύγουν, να συνοδεύονται μόνο από έναν γονέα και να υπάρξει όσο το δυνατόν μετακίνηση των ηλικιωμένων συγγενών από το σπίτι όπου θα επιστρέψει το παιδί από την κατασκήνωση.

Αναφορικά με το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων που είναι σχετικά κοντά μετά το τέλος της τελευταίας κατασκηνωτικής περιόδου, ο Νίκος Τζανάκης θυμίζει ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι εκπαιδευτικοί και πως ο εμβολιασμός τους πρέπει να καταστεί πριν το Σεπτέμβριο υποχρεωτικός, ώστε τα παιδιά να είναι περισσότερο θωρακισμένα στο σχολικό περιβάλλον -ειδικά τα παιδιά κάτω των 15 ετών που δεν θα είναι εμβολιασμένα καθώς θα προκριθεί μόνο ο εμβολιασμός των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα τις ηλικίες 12 με 15 ετών.

Και να μην ξεχνάμε πως οι εκπαιδευτικοί βέβαια έρχονται σε επαφή και με  πολύ μικρότερης ηλικίας παιδιά για τα οποία δεν τίθεται καν ζήτημα εμβολιασμών άρα οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν εμβολιαστεί.