Πού οδηγεί η σχέση «αγάπης» μεταξύ Τουρκίας και Πολωνίας

Πού οδηγεί η σχέση «αγάπης» μεταξύ Τουρκίας και Πολωνίας

Η απόφαση της Πολωνίας να αγοράσει μη-επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τουρκία, συνιστά την πρώτη αγορά του είδους από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία δημιουργεί παράλληλα μια δύσκολη πολυπαραγοντική «εξίσωση» σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Αυτό γιατί η Τουρκία είναι μεν μέλος του ΝΑΤΟ, όμως τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από τη συμμαχία με συγκεκριμένες κινήσεις, χαρακτηριστικότερη εκ των οποίων ειναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικου συστήματος S- 400. Από την άλλη πλευρά η Πολωνία θεωρεί ως σημαντικότερο εχθρό της, τη Ρωσία του Πούτιν.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα Al Monitor, η πώληση drones στην Πολωνία εξυπηρετεί δύο σκοπούς για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν: Ο ένας είναι να αποδείξει ότι παραμένει προσηλωμένο μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ο δεύτερος να αποκτήσει έναν θερμό υποστηρικτή εντός ΕΕ.

Από την πλευρά της η Βαρσοβία θα ήλπιζε η Άγκυρα να ευθυγραμμιστεί με τους «Εννιά του Βουκουρεστίου», μια άτυπη ομάδα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πολωνίας και της Ρουμανίας ενάντια στην ρωσική απειλή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Όπως αναφέρουν αναλυτές του πολωνικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, η πώληση των drones ήρθε παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα είχε προκαλέσει στο παρελθόν διπλωματικό επεισόδιο με την Βαρσοβία. 

Το 2019, η Πολωνία είχε εξοργιστεί με το γεγονός ότι η Τουρκία αρνούνταν να υποστηρίξει ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την ίδια, προκειμένου να λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη στην επίθεσή της στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). 

Το ερώτημα με φόντο τα παραπάνω είναι κατά πόσο, μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιδιότυπη σχέση, η οποία -σημειωτέον- είναι μεταξύ ενός ισλαμιστικού καθεστώτος και μιας χώρας που προάγει τις χριστιανικές αξίες.

Η απάντηση που δίνεται από τους περισσότερους αναλυτές συγκλίνει σε δύο παράγοντες: Τις συνομιλίες του Τούρκου προέδρου με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν σε λίγες μέρες και την αντίδραση της Ρωσίας.  

Από τη μια πλευρά, η αίσθηση που διαμορφώνεται είναι ότι δύσκολα η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία θα βελτιωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, δεδομένης της στροφής της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη η κίνηση της Τουρκίας προς την Πολωνία δεν δείχνει αρκετή για να αμβλύνει το κακό κλίμα.

Την ίδια ώρα όμως η Ρωσία δείχνει -φαινομενικά- ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με την Άγκυρα. Αυτό γιατί ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο επισκέφθηκε εν μέσω κρίσης την Ουκρανία προ μηνός αλλά τώρα προσεγγίζει μια χώρα με την οποία οι σχέσεις της Μόσχας δεν είναι καθόλου καλές.

Το ερώτημα στα χείλη των διεθνών αναλυτών είναι για πόσο ακόμη διάστημα θα δέχεται το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος τις "μουσικές καρέκλες" που παίζει ο τούρκος πρόεδρος.