ΠΟΥ: Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό

ΠΟΥ: Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό

Την προειδοποίηση ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια επιδημία του κορονοϊού έδωσε σήμερα ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΥ - Κίνας, δρ. Μπρους Έιλγουορντ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «ο κόσμος δεν είναι έτοιμος» ακόμα να αντιμετωπίσει τον κινεζικό ιό.

Σύμφωνα με το Reuters, επιστρέφοντας από τη Γενεύη ο επικεφαλής της Επιτροπής και υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να αλλάξουν νοοτροπία, να προετοιμαστούν για μια επιδημία του νέου κοροναϊού και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τάχιστα όταν φτάσει ο ιός, καθώς όπως τόνισε, ο κόσμος «απλώς δεν είναι έτοιμος» για να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Οι αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν κλίνες στα νοσοκομεία, ζώνες απομόνωσης και αναπνευστικές συσκευές για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, σημείωσε και επισήμανε πως οι αρχές των χωρών πρέπει να καταρτίσουν σχέδια για τη μεταφορά και τον έλεγχο των θυμάτων της ασθένειας.

Αναφερόμενος στα μέτρα της Κίνας ανέφερε ότι «η Κίνα ξέρει πώς να κρατάει ζωντανούς τους ανθρώπους», κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακή κινητοποίηση» από την πλευρά του Πεκίνου για τη διαχείριση της επιδημίας.

Όπως ανέφερε, τα επιθετικά βήματα που έγιναν έδειξαν πώς θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μετάδοση της ασθένειας και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εκπαίδευση του κοινού στην αντιμετώπιση του ιού.

Ο επικεφαλής επιστήμονας μίλησε για τον αριθμό των Κινέζων εργαζομένων στον ιατρικό τομέα που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, λέγοντας ότι μειώνεται και πλέον υπάρχουν εφόδια για αυτούς, ενώ πρόσθεσε ότι κατά τα φαινόμενα δεν είναι τεράστιος ο αριθμός των κρουσμάτων που δεν έχουν καταγραφεί από τις κινεζικές αρχές, καθώς οι περιπτώσεις ασυμπτωματικής μετάδοσης δεν φαίνεται να αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής εικόνας.

Τέλος, αναφερόμενος στην επίσκεψή του για δύο εβδομάδες στο Πεκίνο και σε άλλες τρεις επαρχίες, συμπεριλαμβανομένου της επαρχίας Χουμπέι και του κέντρου της επιδημίας, Ουχάν, τόνισε ότι ήταν συγκλονιστική εμπειρία. «Κάθε άτομο εκεί έχει μια αίσθηση ευθύνης, κινητοποιούνται όπως σε έναν πόλεμο εναντίον αυτού του ιού», συμπλήρωσε.

AP Photo/Sam McNeil