ΠΟΥ: Μεγαλύτερο το ξέσπασμα του ιού από αυτό που αρχικά ανέφερε η Κίνα

ΠΟΥ: Μεγαλύτερο το ξέσπασμα του ιού από αυτό που αρχικά ανέφερε η Κίνα

Το ξέσπασμα του κορονοϊου στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν πολύ μεγαλύτερό από αυτό που είχε αρχικά αναφερθεί από τις αρχές σύμφωνα με στοιχεία που εντόπισε η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επικαλείται το δίκτυο CNN.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο CNN ο επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ, Πέτερ Μπεν Έμπαρεκ, είπε ότι οι ερευνητές εντόπισαν πολλές ενδείξεις πολύ πιο εκτεταμένης διασποράς του ιού το 2019, και τουλάχιστον 13 διαφορετικά στελέχη  ήδη από το 2019.

«Ο ιός κυκλοφορούσε ευρέως στη Ουχάν τον Δεκέμβριο, πράγμα που αποτελεί νέο εύρημα», είπε ο Δανός επιστήμονας στο CNN. Πρόσθεσε ότι ένας μεγάλος αριθμός, τουλάχιστον 174 κρουσμάτων, αναφέρεται πλέον ότι εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από τις κινεζικές αρχές, πολύ ανώτερος της προηγούμενης επίσημης καταμέτρησης, πράγμα που κατά τον κ. Έμπαρεκ δείχνει ότι ήδη εκείνο τον μήνα μπορεί να υπήρχαν και πάνω από 1.000 κρούσματα.

Οι ερευνητές του ΠΟΥ ζητούν τώρα επειγόντως πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα αίματος από την πόλη-επίκεντρο της πανδημίας τα οποία η Κίνα δεν τους έχει επιτρέπει ακόμη να εξετάσουν.

Σύμφωνα επίσης με ένα προηγούμενο αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN, ένα πακέτο εγγράφων που διέρρευσαν από την Κίνα έδειχναν ότι η χώρα στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, ακόμη και λιγότερα από τα μισά, καθώς υποτιμούσε τη σοβαρότητα του ιού και απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις.

Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, που εργαζόταν στο κινεζικό σύστημα υγείας, είχε διαρρεύσει στο CNN, 117 σελίδες εσωτερικών εγγράφων από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, η πόλη από την οποία πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία covid-19.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία το CNN έδωσε για επιβεβαίωση σε έξι ειδικούς, έδειξαν ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα απέκρυπτε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον κορονοϊό από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2020, μια κρίσιμη περίοδο στη διάρκεια της οποίας ο SARS- CoV-2 εξαπλώθηκε από την Κίνα σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε την πανδημία.

Το CNN επισήμανε ότι τα έγγραφα αυτά δεν δείχνουν σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών, αλλά καταδεικνύουν ότι υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των όσων πίστευαν οι αξιωματούχοι και αυτών που ανακοίνωναν στο κοινό.