7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

ΠΟΥ: Κυβερνήσεις και εταιρείες θα πρέπει να συνεργαστούν για τα εμβόλια

ΠΟΥ: Κυβερνήσεις και εταιρείες θα πρέπει να συνεργαστούν για τα εμβόλια

Σαφή προειδοποίηση για την Ευρώπη έστειλε σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλούγκε, τονίζοντας ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού στην περιοχή παραμένει πολύ υψηλός.

Παράλληλα, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι “πολύ νωρίς για χαλάρωση” των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, σημείωσε κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, ότι “θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, θα πάρει χρόνο ο εμβολιασμός”.

“Έχουμε πάρει σκληρά μαθήματα: το να ανοίγουμε και να κλείνουμε και να ξανανοίγουμε είναι κακή στρατηγική” στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19, εξήγησε ο ίδιος. “Ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ευρώπη είναι ακόμη πολύ υψηλός, επηρεάζοντας τα συστήματα υγείας και ασκώντας πίεση στις υπηρεσίες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ χωρίς για να χαλαρώσουμε”, τόνισε ο Κλούγκε.

Σημείωσε ότι η μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας απαιτεί μια συνεχή, συνεπή προσπάθεια ενώ υπενθύμισε ότι περιοχές που επλήγησαν σκληρά ενδέχεται να πληγούν ξανά. Ο Κλούγκε δήλωσε ότι συνολικά 35 χώρες στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού, με 25 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής.

Χαρακτήρισε μάλιστα “μνημειώδες έργο” την διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία “θα απαλύνει την πίεση στα συστήματα υγείας μας και αναμφίβολα θα σώσει ζωές”. Μάλιστα, εκτίμησε ότι ο υψηλός δείκτης μεταδοτικότητας και οι παραλλαγές του κορονοϊού που εμφανίζονται καθιστούν πιο άμεση την ανάγκη να εμβολιαστούν οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα, όμως πρόσθεσε ότι η παραγωγή των εμβολίων και η διανομή τους δεν έχουν φτάσει ακόμη στα προσδοκώμενα επίπεδα.

Όταν ρωτήθηκε για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech στις 27 χώρες της ΕΕ, ο Κλούγκε απάντησε ότι κυβερνήσεις και παρασκευαστές θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα “προβλήματα που προκύπτουν” στη διανομή των εμβολίων κατά της covid-19.

“Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει έλλειψη εμβολίων, (όμως) δεν αμφιβάλλουμε ότι οι παρασκευαστές εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να καλύψουν τα κενά και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούμε τώρα θα καλυφθούν από επιπλέον παραγωγή στο μέλλον”, πρόσθεσε. “Αυτό το παράδοξο, όπου κοινωνίες αισθάνονται ότι πλησιάζει το τέλος με το εμβόλιο ενώ παράλληλα καλούνται να τηρήσουν περιοριστικά μέτρα ενόψει μιας νέας απειλής, προκαλεί ένταση, άγχος, κούραση και σύγχυση. Είναι απολύτως κατανοητό υπ' αυτές τις συνθήκες”, κατέληξε ο Κλούγκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ