ΠΟΥ: Καταστροφική ηθική αποτυχία οι διμερείς συμβάσεις και η άνιση κατανομή εμβολίων

ΠΟΥ: Καταστροφική ηθική αποτυχία οι διμερείς συμβάσεις και η άνιση κατανομή εμβολίων

Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας και το τίμημα αυτής της αποτυχίας θα πληρωθεί με ζωές και τα απαραίτητα εφόδια ζωής στις φτωχότερες χώρες του κόσμου προειδοποίησε ο Δρ. Αντχανόμ Τένδρος, σημειώνοντας πως ακόμη και όταν ορισμένες χώρες και εταιρείες κάνουν λόγο για δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια, συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα σε διμερείς συμφωνίες, να παρακάμπτουν την παγκόσμια συμμαχία COVAX, να ανεβάζουν τις τιμές και να προσπαθούν να προωθηθούν στις πρώτες θέσεις διασφάλισης εμβολίων, πρακτική που – κατά τον ίδιο – είναι λάθος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, στην έναρξη της 148ης συνόδου της εκτελεστικής επιτροπής του Π.Ο.Υ. ο Γενικός Διευθυντής παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έχουν υπογραφεί από πέρυσι ήδη 44 διμερείς συμφωνίες και σε αυτές προστίθενται άλλες 12 που έχουν ήδη υπογραφεί φέτος.

Παράλληλα, περισσότερες από 39 εκ. δόσεις εμβολίου έχουν πλέον χορηγηθεί σε τουλάχιστον 49 χώρες με υψηλότερο εισόδημα. Μόνο 25 δόσεις έχουν δοθεί σε μια χώρα με χαμηλότερο εισόδημα. Όχι 25 εκ., όχι 25 χιλιάδες αλλά μόλις 25.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Π.Ο.Υ, επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν δώσει προτεραιότητα στην κανονιστική έγκριση σε πλούσιες χώρες όπου τα κέρδη είναι υψηλότερα, αντί να υποβάλουν πλήρεις φακέλους στον Π.Ο.Υ. Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει τις παραδόσεις και να αποφευχθεί, συσσώρευση, μια χαοτική αγορά, μια μη συντονισμένη απόκριση και συνεχιζόμενη κοινωνική και οικονομική αναστάτωση.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως από την μια πλευρά είναι σωστό όλες οι κυβερνήσεις να θέλουν να δώσουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των δικών τους επαγγελματιών υγείας και των ηλικιωμένων. Αλλά από την άλλη δεν είναι σωστό να εμβολιάζονται πριν από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ηλικιωμένους σε φτωχότερες χώρες, οι νεότεροι, πιο υγιείς ενήλικες σε πλούσιες χώρες.

«Θα υπάρχει αρκετό εμβόλιο για όλους» σημείωσε ο Δρ. Τένδρος, «αλλά τώρα, πρέπει να συνεργαστούμε ως μία παγκόσμια οικογένεια για να δώσουμε προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και θανάτου, σε όλες τις χώρες».

«Αυτές οι ενέργειες» ανέφερε ο ίδιος «θα παρατείνουν μόνο την πανδημία, τους περιορισμούς που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της και τα ανθρώπινα και οικονομικά δεινά. Η ισότητα των εμβολίων δεν είναι απλώς ηθική επιταγή, αλλά στρατηγική και οικονομική επιταγή».

Μια πρόσφατη μελέτη εκτιμά ότι τα οικονομικά οφέλη της δίκαιης κατανομής εμβολίων για 10 χώρες υψηλού εισοδήματος θα είναι τουλάχιστον 153 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αυξάνοντας τα 466 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Αυτό είναι περισσότερο από 12 φορές το συνολικό κόστος του ACT Accelerator.

Ο Δρ. Τένδρος κάλεσε όλες τις χώρες να συνεργαστούν με αλληλεγγύη για να διασφαλίσουν ότι εντός των πρώτων 100 ημερών αυτού του έτους, ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες. Είναι προς το καλύτερο συμφέρον κάθε έθνους στη Γη.

Αναφορικά με την πανδημία, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. τόνισε ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη είναι στενά συνδεδεμένη μεταξύ τους και η ανθρώπινη υγεία θα μπορέσει να μόνο ενισχύοντας ουσιαστικά την παρακολούθηση και τη διαχείριση των κινδύνων στη διεπαφή μεταξύ ανθρώπων, ζώων και οικοσυστημάτων. Εξάλλου, περισσότερο από το 70% των νεοεμφανιζόμενων ασθενειών που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια συνδέονται με τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.