ΠΟΥ: Η πανδημία του κορονοϊού είναι μακράν η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση

ΠΟΥ: Η πανδημία του κορονοϊού είναι μακράν η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση

Η πανδημία του νέου κορονοϊού, που έχει μολύνει πάνω από 16 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι μακράν η χειρότερη υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Μόνο με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, από την χρήση μάσκας έως την αποφυγή των συναθροίσεων, θα μπορέσει ο κόσμος να νικήσει τον ιό, τόνισε.

«Όπου τηρούνται τα μέτρα, τα κρούσματα μειώνονται. Μόλις υπάρχει χαλάρωση, αυξάνονται», είπε, επαινώντας τον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα που έθεσαν εστίες διάδοσης υπό έλεγχο.

Οι εξάρσεις του κορονοϊού σε διάφορες περιοχές, περιλαμβανομένων και αρκετών όπου οι αρχές θεωρούσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει την ασθένεια, προκαλούν ανησυχία σε όλο τον κόσμο, καθώς οι θάνατοι πλησιάζουν τις 650.000.

Ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτου ανάγκης του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικότερο να συνεχίσουν τα κράτη να τηρούν αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, η κοινωνική αποστασιοποίηση, παρά να προσπαθούν να ορίσουν αν αντιμετωπίζουν δεύτερο κύμα, νέες εξάρσεις ή τοπικές εστίες, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σχολιάζοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τόνισε ότι δεν μπορούν να διατηρηθούν επ' αόριστον, και οι χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της ασθένειας.

«Όσο περισσότερο κατανοούμε την ασθένεια, όσο περισσότερο την παρατηρούμε αυστηρά, τόσο πιο επιτυχημένα θα μπορούμε να την αφαιρούμε με χειρουργική ακρίβεια από τις κοινότητές μας», είπε.