ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1952η
Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

ΠΟΥ: Η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη παρά τη μείωση των κρουσμάτων

ΠΟΥ: Η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη παρά τη μείωση των κρουσμάτων

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν «ευάλωτες» στη Covid-19, παρά την τάση μείωσης των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενώ υπήρξε και προειδοποίηση για το «ψεύτικο αίσθημα ασφαλείας» επειδή ο αριθμός των εμβολίων εξακολουθεί να είναι μικρός.

«Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών παραμένουν ευάλωτες», δήλωσε ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αν δε σταματήσουμε τώρα τη μετάδοση, τα αναμενόμενα οφέλη από τους εμβολιασμούς στη μάχη εναντίον αυτής της πανδημίας μπορεί να μην είναι φανερά», επέμεινε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή, τα όρια είναι δυσδιάκριτα ανάμεσα στην ελπίδα για ένα εμβόλιο αφ' ενός, και ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας αφ' ετέρου».

Στο σύνολο των 53 χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ (στην οποία περιλαμβάνονται και χώρες της κεντρικής Ασίας), ο αριθμός των καταγεγραμμένων εβδομαδιαίων κρουσμάτων εξακολουθεί να υπερβαίνει το εκατομμύριο, όμως το σύνολο αυτό υποχωρεί εδώ και τέσσερις εβδομάδες ενώ οι θάνατοι μειώνονται επίσης εδώ και δύο εβδομάδες.

Συμβολική σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι ο αριθμός των δόσεων εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί στην περιφέρεια αυτή - 41 εκατομμύρια - ξεπέρασε τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας - 36 εκατομμύρια.

Τα δεδομένα του οργανισμού δείχνουν πάντως πως έχει εμβολιαστεί μόνο το 1,5% του πληθυσμού σε 29 ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2,9% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Τουλάχιστον 5,83 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση, δηλαδή το 1,3% του πληθυσμού.

Είναι επίσης σημαντικό η πρόσβαση στον εμβολιασμό να είναι δίκαιη, όποιος και αν είναι ο πλούτος της χώρας, επανέλαβε ο ΠΟΥ.

Στο σύνολο της περιφέρειας, 38 χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία και 19 χώρες κρούσματα του στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.


 


 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ