ΠΟΥ: Τρεις προτεραιότητες στην προετοιμασία για πανδημία

ΠΟΥ: Τρεις προτεραιότητες στην προετοιμασία για πανδημία

Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται ο κορονοϊός εκτός Κίνας, ενώ συνεχίζει η υφεσιακή πορεία του εντός της Κίνας.

Ήδη χθες μια χώρα ακόμη προστέθηκε στη λίστα των χωρών που έχουν προσβληθεί, το Κουβέιτ, ανεβάζοντας το σύνολο των χωρών στις 29, εμφανίζοντας 3 κρούσματα.

Συνολικά, καταγράφηκαν χθες 715 νέα κρούσματα διεθνώς, εκ των οποίων τα 300 εκτός Κίνας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε χθες πως "Ο κορονοϊός έχει οπωσδήποτε τη δυνατότητα να προκαλέσει πανδημία, όμως όχι ακόμη.

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων από τοπική μετάδοση στην Ιταλία και το Ιράν, μας απασχολούν ιδιαίτερα, όμως ο φόβος δεν πρόκειται να προλάβει ή να σώσει καμία ζωή, σήμερα.

Αυτό που χρειάζεται είναι η συνέχιση της προετοιμασίας των κρατών για την προστασία από τον κορονοϊό".

Και σημείωσε ότι κατά την προετοιμασία , το κάθε κράτος κάνει τη δική του αξιολόγηση κινδύνου. Εντούτοις υπάρχουν τρεις προτεραιότητες:

1. Η προστασία των επαγγελματιών υγείας.

2. Η ενεργοποίηση της κοινωνίας και των τοπικών κοινοτήτων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, αλλά κυρίως της προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών από τον κορονοϊό και 

3. Η ενίσχυση των κρατών, των οποίων τα συστήματα υγείας είναι τα πιο ευάλωτα.

Ο δρ. Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος του ΠΟΥ για επείγουσες καταστάσεις υγείας,  επεσήμανε ότι τώρα είναι η ώρα για προετοιμασία κατά μιας πιθανής πανδημίας και οι χώρες καλούνται να προχωρήσουν στα απαραίτητα μέτρα, χωρίς να είναι αναγκαία η κήρυξη της πανδημίας από τον Οργανισμό. Τώρα είναι η ώρα για την προετοιμασία για την κάλυψη από τα συστήματα υγείας των κρουσμάτων, την αντιμετώπιση των περιστατικών με τα διαθέσιμα μέσα, τη λήψη ιστορικών που θα δώσουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά του ιού.

Στο μεταξύ, τεχνικά κλιμάκια του ΠΟΥ έφτασαν χθες το βράδυ στην Ιταλία και αναμένεται να φτάσουν σήμερα στο Ιράν, προκειμένου να παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη στα επιστημονικά επιτελεία των δύο χωρών.

Κλιμάκιο ειδικών στην Ιταλία

Στο κλιμάκιο που έφθασε στην Ιταλία, μετείχαν και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), προκειμένου να δώσουν οδηγίες για την κλινική διαχείριση των περιστατικών, την πρόληψη και τον έλεγχο της λοίμωξης, την επιτήρηση της νόσου και την διαχείριση του κινδύνου. Ο πρωταρχικός στόχος τώρα είναι ο περιορισμός της τοπικής μετάδοσης του ιού.

Εντούτοις, οι ειδικοί του ΠΟΥ επισημαίνουν ότι 4 στις 5 περιπτώσεις, έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

"Ο COVID-19 είναι ένας νέος ιός που πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά. Η αποστολή στην Ιταλία αποτελεί έναν από τους τρόπους που ο ΠΟΥ Ευρώπης υποστηρίζει τις χώρες της περιοχής. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη - μέλη είναι έτοιμα για τον COVID-19, τόσο για τα περιστατικά που φτάνουν, όσο και για μια πιθανή τοπική εξάπλωση. Είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με αξιοπρέπεια και συμπόνια, να θέτουμε μέτρα για να αποτρέψουμε την περαιτέρω μετάδοση του ιού και να προστατεύσουμε τους επαγγελματίες υγείας », δήλωσε ο Δρ Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής της WHO για την Ευρώπη.

Οι υγειονομικές αρχές στην Ιταλία εφαρμόζουν μέτρα για την πρόληψη της περαιτέρω μετάδοσης, κλείνοντας σχολεία και μπαρ και ακυρώνοντας αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες διοργανώσεις στις πληγείσες περιοχές. Το μέτρο ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική περιορισμού που εφαρμόζεται για την ώρα σε παγκόσμιο επίπεδο σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19.

"Ο ΠΟΥ υποστηρίζει την Ιταλική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να μετριάσει την επιδημία. Τώρα είναι η στιγμή της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, για την προστασία της υγείας όλων », πρόσθεσε ο Δρ Kluge.

Οι χώρες της Ευρώπης συνεχίζουν την προετοιμασία τους κατά του COVID-19. Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του τρόπου έγκαιρης ανίχνευσης ασθενών, τις εργαστηριακές εξετάσεις σε ύποπτα περιστατικά, τη διασφάλιση κατάλληλου ελέγχου λοιμώξεων και τη διαχείριση των περιστατικών ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού, καθώς και η διατήρηση της επικοινωνίας με το κοινό.

Τα νέα κρούσματα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, συνολικά έχουν καταγραφεί 79.331 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 77.262 στην Κίνα όπου οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 2595 (οι 150 χθες). Εκτός Κίνας τα κρούσματα έφτασαν συνολικά τις 2.069 άτομα (300 νέα), σε 29 χώρες και έχουν καταγραφεί 23 θάνατοι, εκ των οποίων οι 6 χθες.

Τα καινούρια κρούσματα εκτός Κίνας εντοπίστηκαν στην Κορέα (161), Ιαπωνία (12), Ιταλία (48), το Ιράν (15), το Κουβέιτ (3).