ΠΟΥ για AstraZeneca: Απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια των εμβολίων

ΠΟΥ για AstraZeneca: Απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια των εμβολίων

Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19 είναι «πάνω από όλα», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετά την αναστολή των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω ανησυχιών για παρενέργειες.

«Απλώς και μόνο επειδή μιλάμε για ταχύτητα (...) δεν σημαίνει ότι κάνουμε συμβιβασμούς ή εκπτώσεις στην αξιολόγηση που θα κάναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες», δήλωσε σε εκδήλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν.
«Επιβάλλεται ακόμη η διαδικασία να ακολουθεί τους κανόνες. Για τα φάρμακα και τα εμβόλια που χορηγούνται στους ανθρώπους, οφείλουμε να εξετάζουμε την ασφάλειά τους, πάνω από όλα», τόνισε.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δεν έχουν προς το παρόν απαντήσει άμεσα σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την κίνηση της AstraZeneca να αναστείλει τις παγκόσμιες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δοκιμών τελικού σταδίου, του πειραματικού της εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, λόγω μιας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν μετέχοντα στην μελέτη.