ΠΟΥ: «Covid-19» η ονομασία του κορονοϊού, σε 18 μήνες έτοιμο το εμβόλιο

ΠΟΥ: «Covid-19» η ονομασία του κορονοϊού, σε 18 μήνες έτοιμο το εμβόλιο

Ο κορονοϊός που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στην Κίνα θα ονομάζεται «Covid-19», ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, εξηγώντας ότι οι άλλες ονομασίες θα ήταν «ανακριβείς» και ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο στιγματισμός.

Σύμφωνα με τον Τέντρος, το "co" παραπέμπει στη λέξη "κορόνα", το "vi" στον "ιό" και το τελικό "d" στη λέξη "desease" (ασθένεια στα αγγλικά). Ο αριθμός 19 αναφέρεται στο έτος κατά το οποίο πρωτοεμφανίστηκε (2019).

Παράλληλα, κατά την καθημερινή πλέον ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη ο κ. Τέντρος προειδοποίησε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του "Covid-19" ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες, υπογραμμίζοντας ότι «για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ απηύθυνε επίσης έκκληση σε όλον τον κόσμο να ενώσει τις προσπάθειές του ώστε να αποφευχθούν «περισσότερα κρούσματα και πολύ υψηλότερο κόστος», εκτιμώντας πάντως  ότι «υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσουμε την εξάπλωση».

«Ζητούμε από τις χώρες να είναι όσο πιο επιθετικές γίνεται, ακολουθούμε μια στρατηγική περιορισμού», τόνισε καταλήγοντας ο. κ Τέντρος.