Πότε έρχονται τα νέα εμβόλια των Novavax και Sanofi

Πότε έρχονται τα νέα εμβόλια των Novavax και Sanofi

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να λάβουμε 168.000 εμβόλια της Novavax και μέχρι τα μέσα Μαρτίου συνολικά 474.000, ενώ το Απρίλιο θα αρχίσει και η προμήθεια του πρωτεϊνικού εμβολίου Sanofi, ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι εντός Μαρτίου θα γίνει και η παραλαβή νέας παρτίδας χαπιών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κατά του κορονοϊού, προσθέτωντας πως μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις για αντιιικά φάρμακα που φτάνουν εντός 48 ωρών στο σπίτι του ασθενούς. 

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας η Μίνα Γκάγκα επισήμανε ότι η πανδημία δεν βρίσκεται ακόμα υπό έλεγχο και αυτό φαίνεται καθαρά από τα υψηλά νούμερα που αποτυπώνονται στους επιδημιολογικούς δείκτες. Η ίδια επισήμανε ότι η θετικότητα αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα, φτάνοντας στο 7,3% και πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς, με τον κυλιόμενο μέσο όρο του 7ημέρου των εισαγωγών να είναι 455 ανά μέρα.

Εξήγησε ότι 600 κρεβάτια έχουν δοθεί από τα ιδιωτικά νοσοκομεία για την θεραπεία ασθενών με λοίμωξη κορονοϊού εκ των οποίων αυτή τη στιγμή κατειλημμένα είναι τα 350 κρεβάτια.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «οι συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι είτε ανεμβολίαστοι είτε μερικώς εμβολιασμένοι» και συνέστησε σε όλους να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε στην αρχή ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να παραμένουν υψηλά και πρόσθεσε πως αύξηση των μολύνσεων καταγράφτηκε σε Θράκη, βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα, ωστόσο υπογράμμισε παρατηρείται μια σταθερή μείωση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία και εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες η πίεση στο ΕΣΥ θα μειωθεί ως απόρροια της αποκλιμάκωσης.

«Οι σκληροί δείκτες θα πέσουν αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στα νέα εμβόλια είπε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι η τρίτη δόση μπορεί να γίνει με το εμβόλιο της Novavax όταν έχουν προηγηθεί οι δύο δόσεις με το ίδιο εμβόλιο αλλά όταν το εμβόλιο έρθει και ενσωματωθεί στους ελληνικούς αλγόριθμους θα μελετηθεί φυσικά και η δυνατότητα να γίνεται η τρίτη δόση με το πρωτεϊνικό έμβολο όταν έχουν προηγηθεί εμβολιασμοί με τα mRNA εμβόλια.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον σημείωσε ότι αποτελεί το 88% των εισαγωγών στα νοσοκομεία προέρχεται από την εν λόγω παραλλαγή και πως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι να μπορεί μολύνει άτομα με ανοσία, προσθέτοντας πως για το λόγο αυτό ο εμβολιασμός με τρίτη δόση προσφέρει ισχυρή προστασία κατά της πανδημίας και αντιμετωπίζει τη νοσηρότητα σε ενήλικες και εφήβους. Ως προς τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων σήμερα στην Ελλάδα ανέφερε ότι έχουν φτάσει τις 140.000.

Ερωτηθείς για τον αριθμό νοσηλευομένων παιδιών με κορονοϊό η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι είναι περίπου 100, με την πλειοψηφία εξ αυτών να είναι ηλικίας κάτω των 11 ετών, ενώ υπενθύμισε πως με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 30% επί του συνόλου των κρουσμάτων καταγράφονται σε παιδιά.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε από την πλευρά του ότι πάνω από το 70% των θανάτων προέρχεται από ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 70 ετών. «Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους», υπογράμμισε και ο ίδιος συνέστησε, κυρίως στους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν με όλες τις απαραίτητες δόσεις, καθώς - όπως τόνισε - δεν πρόκειται να μειωθεί η θνησιμότητά τους, όσο δεν εμβολιάζονται.

«Μία από τις συναντήσεις τους με τον ιό θα αποβεί θανατηφόρα για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 70 ετών», υπογράμμισε.

Ως προς την πορεία της πανδημίας ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αύξηση της τάξης του 10%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 10%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με σχετική σταθεροποίηση στις εισαγωγές και σημεία αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε σημαντική υποχώρηση της τάξης του 9% με 10%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid δείχνει σταθεροποίηση.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 385 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 10% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 3,3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά.

Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση 14% και καταγράφηκαν περίπου 9.900 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, σχετικά με την διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε μόλις 2% αύξηση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4%. Καταγράφηκαν 10,4 εκατ. διαγνώσεις και 21.000 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.