Πότε «ανοίγουν» οι μετακινήσεις στα νησιά - Τα μέτρα για εκκλησίες

Πότε «ανοίγουν» οι μετακινήσεις στα νησιά - Τα μέτρα για εκκλησίες

Από τις 18 Μαΐου ξεκινούν οι μετακινήσεις σε ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι από τις 25 Μαΐου να επιτραπεί η μετάβαση και στα υπόλοιπα νησιά, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας ο κ. Χαρδαλιάς, «υπάρχει υποδομή σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές για την αντιμετώπιση κρουσμάτων εφόσον αυτά προκύψουν». 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαίου κι έπειτα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε πρόκειται για μια απόφαση που θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά με δεδομένη την, κατά εκείνο το χρόνο επιδημιολογική εικόνα στη χώρα και ειδικότερα τα νησιά.

Επαναλειτουργία εκκλησιών: Μάσκες, αποστάσεις και μέγιστος αριθμός 50 ατόμων

Από την ερχόμενη Κυριακή, οι πιστοί θα μπορούν να προσέρχονται στις εκκλησίες ώστε να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία αλλά και τα μυστήρια των γάμων και των βαφτίσεων, ενώ το ανώτατο όριο όσων θα βρίσκονται στο εσωτερικό των ναών δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνάει τα 50 άτομα.

Την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν στους ναούς ενόψει της επαναλειτουργίας των εκκλησιών από τις 17 Μάιου αποφάσισε χθες η Ιερά Σύνοδος, με αποστολή ερμηνευτικών εγκυκλίων προς τους μητροπολίτες, προκειμένου να λάβουν τα μετρά που προβλέπει η ΚΥΑ, για τη λειτουργία των ναών αλλά και την τέλεση μυστηρίων.

Σύμφωνα με τα εξειδικευμένα αυτά μέτρα, αποφασίστηκε ο έλεγχος των πιστών κατά την είσοδό τους στους ναούς, προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, ώστε να μην υπερβαίνουν τους 50 οι παρευρισκόμενοι εντός των εκκλησιών, ενώ παράλληλα γίνεται έκκληση οι ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στις οικίες τους. 

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι στην είσοδο των ναών θα υπάρχει αντισηπτικό και θα συστήνεται στους πιστούς να φορούν μάσκες και γάντια, ενώ θα τηρούνται αποστάσεις και μεταξύ των πιστών που θα περιμένουν να μεταλάβουν.

Όσον αφορά τα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Κυριακή ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος ανέφερε, ότι στην είσοδο των ναών θα υπάρχει σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών και απαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου, ενώ ο μέγιστος αριθμός των πιστών θα είναι 50 άτομα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων θα περιλαμβάνονται τα εξής:

Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια

Ανοιχτά τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας

Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα

Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι

Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά

Ο φυσικός εξαερισμός των είναι υποχρεωτικός

θα γίνεται συχνή κ σχολαστική καθαριότητα

Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων

Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη κ μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα

Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης

Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου

Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού