Ποτάμι για προσφυγικό: Χιλιάδες απευθείας συμβάσεις, εκατομμύρια ευρώ σε λίγους

Ποτάμι για προσφυγικό: Χιλιάδες απευθείας συμβάσεις, εκατομμύρια ευρώ σε λίγους

Ένα σκηνικό γεμάτο με «γκρίζα σημεία» στη διαχείριση των χρημάτων για το προσφυγικό, περιγράφει το Ποτάμι, με βάση στοιχεία από τα αρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με το Ποτάμι τα στοιχεία από το υπουργείο Άμυνας δείχνουν πως σχεδόν το 80% του ποσού των συμβάσεων αφορούν τον τομέα της σίτισης στα hot spots. Για τα hot spots Λέσβου, Σάμου και Κω έχουν συνολικά συναφθεί σε δύο χρόνια 302 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 30,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,9 εκατ. αφορούν συσσίτια που έχουν δοθεί σε μόλις 4 εταιρείες.

Από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτει, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη εκατοντάδων συμβάσεων με απευθείας ανάθεση, διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων (έως και 45 φορές) στους ίδιους ανθρώπους, αναθέσεις «μέσω διαπραγματεύσεων» χωρίς να έχουν υπάρξει δημόσιες προκηρύξεις και και «πρόχειροι, συνοπτικοί διαγωνισμοί».

Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι αυτό το σκηνικό αποτελεί τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται για δύο και πλέον χρόνια, παρότι ο έκτακτος χαρακτήρας της υποδοχής των προσφύγων έχει αποκτήσει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το υπουργείο Άμυνας, σχεδόν το 80% του ποσού των συμβάσεων αφορούν τον τομέα της σίτισης στα hot spots των νησιών.

Τα στοιχεία από το υπουργείο Άμυνας δείχνουν πως σχεδόν το 80% του ποσού των συμβάσεων αφορούν τον τομέα της σίτισης στα hot spots των νησιών. Η μερίδα του λέοντος των χρημάτων αυτών έχει κατευθυνθεί με απευθείας αναθέσεις σε πολύ μικρό αριθμό συγκεκριμένων εταιριών κέτερινγκ, κάτι που παραπέμπει σε συνθήκες ενός ιδιότυπου «καρτέλ».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το Ποτάμι, οι δαπάνες για τις προσφυγικές δομές του ΥΕΘΑ δείχνουν ότι έως σήμερα έχουν συναφθεί 1.967 συμβάσεις ύψους 112.077.099 ευρώ εκ των οποίων τα 88.563.087 έχουν διατεθεί για τη σίτιση.

Ενδεικτικά για τα hot spots των νησιών Λέσβου, Σάμου και Κω έχουν συνολικά συναφθεί σε δύο χρόνια 302 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 30,4 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 27,9 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συσσίτια που έχουν δοθεί χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς σε μόλις 4 εταιρείες.

Το Ποτάμι τονίζει εξάλλου ότι μέχρι σήμερα, στην ερώτηση των βουλευτών του έχουν απαντήσει μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών (το οποίο δηλώνει αναρμόδιο), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης. Τα υπόλοιπα Υπουργεία δεν έχουν ακόμα απαντήσει.

Τέλος, το Ποτάμι τονίζει ότι οι αποκαλύψεις γύρω από τις συμβάσεις εγείρουν νέα ερωτήματα πρόσθετα από αυτά που έχουν ανακύψει και έχουν κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Τα συμπεράσματα από τη μελέτη του υλικού είναι διαθέσιμα εδώ.

Η ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Ποταμιού βρίσκεται εδώ.