Πόσο σοβαρή είναι η απώλεια του Moskva για τη Ρωσία - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Πόσο σοβαρή είναι η απώλεια του Moskva για τη Ρωσία - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Η βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva, τα αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί με βεβαιότητα, υποστηρίζεται ότι δε θα αλλάξει σημαντικά την πορεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία, καθώς η συμμετοχή του ρωσικού στόλου στις επιχειρήσεις, μέχρι στιγμής, δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Παρόλα αυτά, η βύθισή του είτε από ουκρανικούς πυραύλους είτε από ατυχία, «είναι μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για την Ουκρανία», σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW). Ο μοναδικός αντίκτυπος που θα φανεί άμεσα στη δυναμική της Ρωσίας, είναι η υποβάθμιση της αεράμυνας του ρωσικού στόλου.

Συγκεκριμένα η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι το καταδρομικό πυραύλων Moskva, βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν στο λιμάνι μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο.

Από την πλευρά της η Ουκρανία αναφέρει ότι η μοίρα του Moskva επισφραγίστηκε από ένα χτύπημα πυραύλων που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της από την ακτή, το οποίο άνοιξε το κύτος του ογκώδους πλοίου της σοβιετικής εποχής. 

Ποιες δυνατότητες στερεί η βύθιση στη Ρωσία;

Η απώλεια του πλοίου υποβαθμίζει την αεράμυνα του ρωσικού στόλου ιδιαίτερα όσον αφορά τις αποστολές μεγαλύτερης εμβέλειας.

Συγκεκριμένα, παρόλο που η Ρωσία έχει ισχυρά συστήματα αεράμυνας που έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία, το Moskva ήταν σε θέση να παρέχει αεράμυνα μεγάλης εμβέλειας για ολόκληρο τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ενώ παράλληλα αποτελούσε ένα πλωτό κέντρο διοίκησης και ελέγχου.

Τι συνέβη στο πλήρωμα;

Το πλοίο είχε πλήρωμα περίπου 500 ανδρών, οι οποίοι σύμφωνα με την ρωσική πλευρά, εκκενώθηκαν επιτυχώς σε άλλα πλοία προτού επιστραφούν στο λιμάνι. Η Ουκρανία ανέφερε ότι είναι πιθανό να υπήρξαν θύματα, αλλά από πλευράς της η Ρωσία δεν έχει αναφέρει τίποτα επίσημο για το εν λόγω ζήτημα.

Θα αλλάξει η πορεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία;

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, η απώλειά του είναι πιθανό να ωθήσει τη Ρωσία να αναθεωρήσει τη ναυτική της στάση στη Μαύρη Θάλασσα. Δεδομένου ότι το ρωσικό ναυτικό δεν έχει μέχρι ώρας διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη σύγκρουση, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η βύθιση του Moskva θα διατηρήσει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Τα ερωτήματα που εγείρονται αφορούν κυρίως τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες του ρωσικού ναυτικού.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει πολύ περιορισμένα τα πολεμικά της πλοία, για να εκτοξεύει περιστασιακά πλήγματα και να ανεφοδιάζει στρατεύματα στο νότο. Η Ρωσία διατηρεί τη ναυτική κυριαρχία στην περιοχή άρα το Moskva ήταν εξοπλισμένο για να καταστρέψει εχθρικά σκάφη στη θάλασσα. Μάλιστα δεδομένου ότι δεν έχουν απομείνει πολλά ουκρανικά πλοία η συμβολή του θα ήταν ενισχυτική.

Θα αλλάξει η Ρωσία τον τρόπο λειτουργίας του στόλου της;

Η αλλαγή στη στάση της Ρωσίας θα είναι υπαρκτή, αλλά όχι εξαιρετικά σημαντική.

Συγκεκριμένα, με την έναρξη της πυρκαγιάς στο Moskva, περίπου πέντε ρωσικά πολεμικά πλοία στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας απομακρύνθηκαν περισσότερο από την ακτή, περίπου 80 ναυτικά μίλια.

Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτά τα πλοία εξακολουθούσαν να είναι ικανά να πραγματοποιήσουν πλήγματα στην Ουκρανία από αυτή την απόσταση και ήταν λιγότερο πιθανό να στοχοποιηθούν από τους Ουκρανούς.

Μάλιστα, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), γνωστοποίησε ότι η ικανότητα του ουκρανικού στρατού να χτυπήσει ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να αναγκάσει το ρωσικό ναυτικό να αναπτύξει πρόσθετη αεράμυνα και άλλα μέσα για προστασία.

Είναι εύκολη η αντικατάσταση του Moskva;

Το γεγονός ότι τα άλλα δύο πλοία ίδιας κλάσης της Ρωσίας, το Marshal Ustinov και το Varyag, βρίσκονται στα βόρεια της Ρωσίας και στον Ειρηνικό αντίστοιχα, καθιστά αδύνατη την αντικατάσταση του Moskva. Αυτό θα συμβεί καθώς η Τουρκία, η οποία ελέγχει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου, δεν θα τους αφήσει να εισέλθουν σε περίοδο πολέμου.

Ήταν το Moskva εξοπλισμένο με ειδικό οπλισμό;

Διέθετε πυραύλους κατά πλοίων και πυραύλους εδάφους-αέρος, αλλά δεν ήταν εξοπλισμένος με πυραύλους κρουζ Kalibr τελευταίας γενιάς της Ρωσίας ή υπερηχητικούς πυραύλους.

Πόσο σύγχρονο ήταν;

Σχεδιασμένο στη Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του 1970 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, φτιάχτηκε για να καταστρέψει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και ήταν σε υπηρεσία για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Υποβλήθηκε σε εκτεταμένη επισκευή και σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, επέστρεψε σε λειτουργική κατάσταση μόλις το 2021. Παρά την επισκευή αυτή, μέρος του υλικού του παρέμεινε ξεπερασμένο.

Πόσο μεγάλο χτύπημα στη ρωσική υπερηφάνεια είναι η βύθιση;

Είναι μια ισχυρή απώλεια για τον ρωσικό στρατό καθώς το πλοίο, αν και γερασμένο, ήταν σύμβολο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας με έδρα την Κριμαία και της ρωσικής στρατιωτικής υπερηφάνειας.

Η βύθιση, είτε από ουκρανικά χτυπήματα πυραύλων είτε από ατυχία, «είναι μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για την Ουκρανία», ανέφερε μια αξιολόγηση από το ISW. Δυτικοί διπλωμάτες και ειδικοί αναμένουν ότι ανώτεροι αξιωματικοί του στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα χάσουν τις δουλειές τους λόγω της βύθισης.