Οι στρατηγοί «ξέρουν» το κορονοιό καλύτερα

Οι στρατηγοί «ξέρουν» το κορονοιό καλύτερα

Είναι μάλλον ασύνηθες να επιλέγεται ένας υποστράτηγος για να ηγηθεί ενός πολιτικού πόστου, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι ο εμβολιασμός εναντίον της πανδημίας. Άλλωστε από μόνο του το ζήτημα του εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητας, λόγω της ακραίας επικινδυνότητας του ιού, εγείρει αρκετά ζητήματα βιοηθικής και βιοπολιτικής.

Σε μία τέτοια περίπτωση, μάλλον ο τελευταίος που θα περίμενε κάποιος να αναλάβει αυτή την πρόκληση είναι ένας στρατιωτικός. Ωστόσο η υπερμεταδοτικότητα του ιού και των μεταλλάξεων του και οι άγνωστες επιπλοκές που προκαλεί έχουν θέσει άλλα δεδομένα για τις χώρες της Ευρώπης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τοποθέτηση μίας μόνιμης ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων στην καγκελαρία έχει ως στόχο την επιτάχυνση της εμβολιαστικής καμπάνιας, τον συντονισμό και την εφαρμογή μέτρων περιορισμού των ανθρώπινων επαφών. Ο υποστράτηγος Κάρστεν Μπρόιερ διαθέτει τη φήμη της άμεσης ανταπόκρισης στα τεκταινόμενα, καθώς διετέλεσε επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτων καταστροφών τα τελευταία χρόνια.

Συνήθως βέβαια αυτό αφορά στις φυσικές καταστροφές, αλλά το τελευταίο διάστημα οι αρμοδιότητες του αφορούσαν όλο και περισσότερο την αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχει φτάσει σε οριακό στάδιο στη Γερμανία. Καθώς η υπηρεσία του είχε άμεση επαφή με τα κρατίδια, τις περιφέρειες και τις πόλεις, θεωρήθηκε πως ο ίδιος έχει την απαραίτητη δικτύωση και τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί στη δύσκολη αποστολή.

Οι ενδοιασμοί βέβαια για την ανάληψη μίας πολιτικής θέσης από έναν ανώτατο στρατιωτικό είναι υπαρκτοί. Σε ένα κράτος με την κουλτούρα της Γερμανίας, είναι ενδεχομένως αποδεκτή η διαχείρισή μίας τέτοιας κρίσης από έναν ένστολο. Η μέχρι σήμερα σταδιοδρομία του Μπρόιερ στη δημόσια διοίκηση επιτρέπει να διατυπωθεί ένα επιχείρημα πως αποτελεί μία φυσική συνέχεια της καριέρας του.

Βέβαια το παράδειγμα αυτό έχουν ακολουθήσει τόσο η Πορτογαλία, όπου τη διαδικασία των εμβολιασμών για τον κορονοϊό ανέλαβε ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, ενώ και στην Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι διόρισε τον στρατηγό Φραντσέσκο Φιλιούολο σε ειδική θέση με σκοπό να αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού της χώρας. Όλο δηλαδή και περισσότερες χώρες παίρνουν ένα τέτοιο ρίσκο για ένα τόσο κρίσιμο πόστο με ένα δυσθεώρητο διακύβευμα.

Η ανάληψη της θέσης βέβαια από έναν στρατηγό ενδεχομένως να έχει και μία άλλη ανάγνωση. Μία task force που αναλαμβάνει τον συντονισμό της στρατηγικής των εμβολιασμών, αλλά και τις απαιτούμενες επιχειρήσεις επιμελητείας και συντονισμού, δείχνει πως το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τον πληθυσμό, δεδομένου του επείγοντος της κατάστασης, συζητείται όλο και περισσότερο σε όλη την Ευρώπη.

Η Αυστρία έκανε την αρχή. Άλλωστε σήμερα στη Γερμανία η απερχόμενη καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πρότεινε για πρώτη φορά την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού εναντίον του κορονοϊού στη χώρα.