Πόσο έχει στοιχίσει ο πόλεμος στις αγορές

Πόσο έχει στοιχίσει ο πόλεμος στις αγορές

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υπερπληθωρισμός, η πανδημία του κορονοϊού που δεν μας εγκαταλείπει, έχουν περιπλέξει το πρώτο τρίμηνο τόσο για τους επενδυτές σε μετοχές όσο και σε ομόλογα. Ο S&P 500, ο αμερικανικός δείκτης blue chip, έχασε 5,5%, ενώ ο Nasdaq  αφού πρώτα  γύρισε 20% κάτω από την κορυφή, έχει  μαζέψει κατά το ήμισυ τις απώλειές του. Στην Ευρώπη, ο Eurostoxx 600 είναι αρνητικός για περίπου 7% και ο Ftse Mib για 9,5%. Σημαντική πτώση καταγράφηκε και στον τομέα των ομολόγων, με πτώση 5,6% στο Δημόσιο και 7,8% στις εκδόσεις επενδυτικής βαθμίδας, η πιο σταθερή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, που δείχνουν ότι τόσο σημαντική πτώση  τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές δεν εμφανίζεται  από το 1980. 

Συνολικά, για τις μετοχές δεν ήταν ένα καταστροφικό τρίμηνο, αν και αρνητικό, όχι όπως το -20% που καταγράφηκε το 2020 μετά το ξέσπασμα του Covid στις δυτικές χώρες, αλλά συνολικά, στο καλάθι των επενδύσεων έχουν χαθεί, σε παγκόσμιο  επίπεδο, περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια χάρη και στην πορεία σύσφιξης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, η οποία δεν έχει αυξήσει το κόστος χρήματος από το 2018.

Η χρηματιστηριακή αγορά αντέχει προς το παρόν, αφού ο S&P 500 υποχώρησε 13% από την προηγούμενη αιχμή του, ενώ οι δείκτες τεχνολογίας Nasdaq 100 και Russell 2000 που είναι αφιερωμένοι στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις εισήλθαν στη bear market με πτώση στην αγορά. 20% και στη συνέχεια αρχίζουν να ανακάμπτουν χάρη εν μέρει στην ελπίδα ότι οι μετοχές μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού (7,9% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, 7,3% στη Γερμανία και 10% στην Ισπανία τον Μάρτιο), γεγονός που προκάλεσε ανάκαμψη της αγοράς τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τις μετοχές να έχουν γενικά καλύτερη απόδοση έναντι των ομολόγων.

«Είναι ένα πραγματικά πικρό κοκτέιλ να πίνεις ανάμεσα στον υψηλό πληθωρισμό, τη Fed που προσπαθεί να σφίξει τη νομισματική πολιτική με μια γερακινή στάση» και τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξήγησε η Fiona Cincotta, ανώτερη αναλυτής της αγοράς στο City Index. «Αυτό περιλαμβάνει τη μεγάλη αβεβαιότητα μιας σύγκρουσης που αγκαλιάζει έναν οικονομικό πόλεμο στο μέτωπο της ενέργειας και τις τιμές των πρώτων υλών, αλλά την οποία η οικονομία δεν έχει ακόμη καταγράψει. Σε εκείνο το σημείο οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές».

Οι φόβοι των αγορών είναι ότι τώρα η Δύση μπαίνει σε ύφεση και πρέπει ακόμα να καταλάβουμε αν θα είναι τεχνική, αν επομένως θα περιοριστεί σε ένα ή δύο τρίμηνα ή αν θα πρέπει να καταγράφεται ετησίως. Όπως συνέβη τη Δευτέρα, η καμπύλη αποδόσεων έχει αντιστραφεί ξανά σήμερα: η απόδοση του αμερικανικού πενταετούς ομολόγου Τ είναι υψηλότερη (2,53%) από το 30ετές (2,51%).

Σημαίνει ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι μια επιθετική Fed θα είναι σε θέση να τιθασεύσει τον αφανή πληθωρισμό λόγω της βιασύνης των εμπορευμάτων, ξεκινώντας από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Η συνδυασμένη κίνηση σύσφιξης του προϋπολογισμού ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και η αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορούν να συγκρατήσουν την ανάπτυξη σε τέτοιο βαθμό που να αντιστραφεί. 

Στην Ευρώπη, ακόμη και αν η ΕΚΤ παραμείνει πιο ήπια στην πολιτική της, η εξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό αέριο (55% στη Γερμανία, 40% στην Ιταλία) και η σχετική διελκυστίνδα μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας για τις πληρωμές για παραγγελίες πρώτων υλών σε ευρώ ή τα ρούβλια κινδυνεύουν να εξαλείψουν τη δύσκολη ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό.