Πώς θα γίνει η επιστροφή φόρου εισοδήματος στους φορολογούμενους
Συμψηφισμός οφειλών σε εφορία - ταμεία

Πώς θα γίνει η επιστροφή φόρου εισοδήματος στους φορολογούμενους

Στον συμψηφισμό των οφειλών που έχουν στην εφορία ή στα ταμεία οι φορολογούμενοι με την επιστροφή φόρου εισοδήματος που μπορεί να προκύψει θα προχωρήσει φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο να μειωθούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ύψος των οποίων ξεπερνά τα 140 δισ. ευρώ (σε εφορία και ταμεία).

Στο πλαίσιο αυτό η φορολογική διοίκηση έχει εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για το πρέπει να κάνουν οι εφορίες, σε ποιες περιπτώσεις να επιστρέφουν χρήματα στους λογαριασμούς των φορολογούμενων και πότε να διενεργούν συμψηφισμούς.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ προχώρησε στον καθορισμό της διαδικασίας διαχείρισης των απαιτήσεων κατά της Φορολογικής Διοίκησης, που προκύπτουν κατά περίπτωση, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης καθώς και του τρόπου πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων προσώπων της απαίτησης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες:

1. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών θα πραγματοποιεί την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων  που υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά και θα εκδίδει τα εκκαθαριστικά σημειώματα

2. Χρεωστικό υπόλοιπο, που οφείλεται, βάσει αρχικής εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Φυσικών Προσώπων  θα συμψηφίζεται αυτόματα με το τυχόν πιστωτικό ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης

3. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

4. Κατά την επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στους δικαιούχους, θα ελέγχεται εάν υπάρχουν οφειλές στα ταμεία. Στην περίπτωση αυτή η φορολογική θα προχωρεί σε συμψηφισμούς για οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (εφεξής Ο.Κ.Α.).

5. Οι ελεγκτικές θα πραγματοποιούν σε πρώτη φάση εάν υπάρχουν οφειλές. Εάν δεν υπάρχουν θα προχωρούν στη μεταφορά στους λογαριασμούς των δικαιούχων των σχετικών ποσών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής επιστροφή φόρου δικαιούνται 487.229 φυσικά πρόσωπα και το ποσό που τους αναλογεί ανέρχεται σε 123,7 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που έχουν οφειλές στην εφορία το ποσό θα συμψηφιστεί όπως επισης και εάν είναι υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2.648.381 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 3.650.714 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 30,88 % των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.127.255 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 696,36 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 618 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου και η τελευταία  στις 26 Φεβρουαρίου 2021.

• Το 55,78% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 3.650.714 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.063.230 είναι μηδενικά.

• Για το 13,35% των φορολογουμένων ή 487.229 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 253 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 123,7 εκατ. ευρώ. 

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία των εκκαθαρίσεων  το ελληνικό δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του 572 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι καθώς οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν μεταβλήθηκαν όπως αρχικώς είχε αποφασισθεί. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για πέντε με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.