7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία - Τι προβλέπεται για καθηγητές, μαθητές

Πώς θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία - Τι προβλέπεται για καθηγητές, μαθητές
Φωτογραφία αρχείου

Ο χρόνος για την επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία μετράει πλέον αντίστροφα, αφού στις 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορoνοϊού θα συνοδεύουν εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα και αυτή τη χρονιά, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα και πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στόχος του υπ. Παιδείας είναι η εξ' ολοκλήρου επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία, με την τηλεκπαίδευση να παραμένει στη ζωές μας, για ειδικές περιπτώσεις πχ για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, Ζέτας Μακρή σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Μακρή: Η τηλεκπαίδευση θα ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις

«Η επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι η επαναφορά στη δια ζώσης διδασκαλία. Αυτή είναι η δέσμευσή μας, αυτή είναι η ευθύνη μας», υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας και πρόσθεσε πως η τηλεκπαίδευση θα ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως τις ευπαθείς ομάδες.

Μιλώντας στο Mega η κ. Μακρή σημείωσε ότι μεγάλη είναι η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς, ενώ ένα ποσοστό της τάξης περίπου 20% δεν έχει εμβολιαστεί και γι’ αυτό χρειάζεται να παρθούν μέτρα, όπως ο εργαστηριακός έλεγχος των εκπαιδευτικών με δική τους ευθύνη και δαπάνη.

Ωστόσο, όπως είπε, προς το παρόν δεν εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών. 

Η κ. Μακρή αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς των μαθητών. Οι μαθητές άνω των 12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν και συνεπώς γι’ αυτούς θα δοθούν δωρεάν self test. Τα ποσοστά εμβολιασμού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αυξάνονται.

Καθηγητής φαρμακολογίας: Λάθος να μπαίνουν στις τάξεις ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Την ίδια ώρα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών έστειλε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

O εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί μια συνθήκη για ομαλή εκπαίδευση σημείωσε ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ειδάλλως όπως είπε, «φοβάμαι ότι θα ανοίξουν τα σχολεία για να κλείσουν». «Κάθε παιδί, καθένας που εμβολιάζεται κερδίζουμε κάτι και σαν κοινωνία και το ίδιο το άτομο που εμβολιάζεται», σημείωσε.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξέφρασε την άποψη ότι καθηγητές και δάσκαλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες και να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αντιεμβολιαστικό κήρυγμα ή κήρυγμα φόβου στα παιδιά.

«Πέρα από το υγειονομικό κομμάτι νομίζω ότι είναι λάθος εκπαιδευτικά. Άνθρωποι που είναι είτε αντιεμβολιαστές, είτε φοβούνται, να μπαίνουν (στην τάξη) και στην ερώτηση των μαθητών ‘’γιατί δεν έχετε εμβολιαστεί’’ να κάνουν αντιεμβολιαστικό κήρυγμα ή κήρυγμα φόβου στα παιδιά, που στο σπίτι προσπαθούμε να τα εκπαιδεύσουμε να σκέφτονται ορθολογικά και σωστά» σημείωσε ο κ. Μανωλόπουλος.

Πώς θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Όσον αφορά τους μαθητές, θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των) 12 ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους μαθητές και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Βάζουν το χέρι στην τσέπη οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Αντιθέτως, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα. Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ.

Πάντως, να αναφερθεί ότι περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της covid-19, είτε λόγω του εμβολιασμού τους, είτε επειδή νόσησαν. Στο εν λόγω ζήτημα αναφέρθηκε σήμερα το πρωί και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Τσούχλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

 Προσφάτως, άλλωστε και η κ. Μακρή είχε κάνει γνωστό ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό 20-25% των εκπαιδευτικών που δεν έχουν εμβολιαστεί και θα πρέπει να ληφθούν και για αυτούς μέτρα, όπως το rapid test που θα κληθούν να κάνουν με δικά τους έξοδα δύο φορές την εβδομάδα.

Για τις αντιδράσεις μάλιστα περί του κόστους είχε πει ότι υπάρχει η λύση του δωρεάν εμβολιασμού, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Ανοίγουν τα σχολεία 13 Σεπτεμβρίου -Τι θα ισχύει με μέτρα και εμβόλια για καθηγητές και μαθητές

Eπίσης, όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορoνοϊού στην τάξη, αυτά θα είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με την περσινή χρονιά, αφού ο προσανατολισμός είναι να μην υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Πόσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες, όλα δείχνουν πως το πρώτο κουδούνι θα συνοδευτεί από αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού. 

Οι μαθητές, ωστόσο, φαίνεται ότι λαμβάνουν τα μέτρα τους και θωρακίζονται, απέναντι στον κορονοϊό αφού αρκετοί είναι οι νέοι ηλικίας έως 17 ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού ή έχουν κλείσει ραντεβού για να το κάνουν, σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε το Open.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 7%, δηλαδή 26.000 παιδιά, ενώ στις ηλικίες 15-17 ετών το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, καθώς έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 60.000 έφηβοι, δηλαδή ποσοστό 17%.