Πώς μια… «εκκρεμότητα» μπορεί να γίνει success story
Εθνικό κτηματολόγιο

Πώς μια… «εκκρεμότητα» μπορεί να γίνει success story

Έχει… βάθος το προεδρικό διάταγμα για την μεταφορά της αρμοδιότητας του κτηματολογίου και των κτηματολογικών γραφείων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αποτελεί, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, την αρχή της προσπάθειας να προχωρήσει μια πραγματική μεταρρύθμιση που έχει να κάνει με την ορθή αποτύπωση της εικόνας κάθε ακινήτου και με τη δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι φορείς του δημοσίου: η εφορία, η πολεοδομία, οι δήμοι κλπ. 

Το απόλυτο χάος όσον αφορά στην αποτύπωση των ακινήτων των Ελλήνων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του δημοσίου, ήρθε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια τις τελευταίες εβδομάδες κατά τις οποίες χρειάστηκε να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το «κούρεμα» που υπέστησαν στα ενοίκια που λαμβάνουν. 

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν χάσει την αποζημίωση γιατί τα τετραγωνικά του ακινήτου όπως φαίνονται στο μισθωτήριο, δεν… ταιριάζουν με τα τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί στο Ε9. Και πώς να ταιριάξουν δηλαδή όταν ακόμη και σήμερα, το ίδιο ακίνητο μπορεί να έχει διαφορετική επιφάνεια στο αρχείο του δήμου, διαφορετική στο κτηματολόγιο και διαφορετική στο Ε9 της εφορίας. 

Δεν είναι ευθύνη μόνο των ιδιοκτητών. Το ίδιο το σύστημα δεν επιτρέπει την ταύτιση της πληροφορίας. Όταν στο Ε9 νομίμως ο ιδιοκτήτης εξαιρεί τους κοινόχρηστους χώρους αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να τους δηλώσει στο αρχείο των δήμων, αυτομάτως το ίδιο ακίνητο έχει δύο επιφάνειες σε δύο διαφορετικές βάσεις και πιθανότατα μια τρίτη επιφάνεια στο κτηματολόγιο.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τώρα που αναλαμβάνει να «τρέξει» το κτηματολόγιο, θα έρθει αντιμέτωπο με αυτή την κατάσταση. Και είναι πολύ πιθανό, να οδηγηθεί άμεσα στην απόφαση να χτίσει ένα ενιαίο μητρώο ακινήτων στο οποίο για πρώτη φορά η πληροφορία θα είναι μια και ενιαία για όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα. 

Θα χρειαστεί χρόνος, ενδεχομένως και συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ωστόσο οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δείχνουν τη μεγάλη ανάγκη. Επί μήνες, πάλευαν οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την σωστή επιφάνεια των ακινήτων τους στα αρχεία των δήμων ώστε -τουλάχιστον- να υπάρχει ταύτιση με το Ε9 της ΑΑΔΕ. Μόνο που δεν είναι σίγουρο ότι αυτή η πληροφορία ταυτίζεται με την εικόνα του ίδιου ακινήτου στο κτηματολόγιο.

Η ενιαία εικόνα ενός ακινήτου, μπορεί να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 10ετιών καθώς μπορεί να αποκαλύψει κρυμμένη φορολογητέα ύλη αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να μειωθούν οι συντελεστές υπολογισμού των φόρων στην ακίνητη περιουσία. 

Το ζητούμενο είναι αυτή τη φορά να γίνει ένας ενιαίος κεντρικός σχεδιασμός και να μην λειτουργεί ο κάθε δημόσιος φορέας μόνο και μόνο για τις δικές του ανάγκες. Περισσότερες λεπτομέρειες… προσεχώς.