Πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός- Τα συμπτώματα

Πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός- Τα συμπτώματα

Τα σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό και βήχει, φτερνίζεται ή εκπνέει αποτελούν την κύρια αιτία εξάπλωσης του ιού και σε άλλους. Αυτά τα σταγονίδια προσγειώνονται σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω από το άτομο. Έτσι, άλλοι άνθρωποι τότε κολλούν τον κορονοϊό αγγίζοντας αυτά τα αντικείμενα ή επιφάνειες, και εν συνεχεία αγγίζοντας τα μάτια, την μύτη, ή το στόμα τους και άλλοι μπορούν να εισπνεύσουν σταγονίδια από ένα άτομο με COVID-19 που βήχει, φτερνίζεται, ή εκπνέει σταγονίδια.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι πυρετός, κούραση και ξηρός βήχας, ενώ κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πόνους γενικά στο σώμα, ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή, πονόλαιμο και διάρροια. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και εξελίσσονται σταδιακά. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν αισθάνονται άρρωστοι. Οι περισσότεροι (περίπου 80%) αναρρώνουν από την ασθένεια χωρίς να χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Περίπου 1 στους 6 που προσβάλλονται με τη νόσο COVID-19 ασθενεί σοβαρά και αναπτύσσει δυσκολία στην αναπνοή. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και διαβήτη, είναι πιο πιθανό να ασθενήσουν βαρύτερα. Όπως επισημαίνει και ο ΠΟΥ μελέτες έχουν δείξει πως η μετάδοση του ιού δεν είναι συνήθης μέσω του αέρα, αλλά κυρίως από την επαφή με σταγονίδια όσων έχουν ήδη προσβληθεί.

Τονίζεται επίσης πως ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος από άτομο που δεν έχει καθόλου συμπτώματα είναι χαμηλός, αν και πολλοί ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι «είναι επομένως πιθανό να κολλήσετε τη νόσο COVID-19 από κάποιον που έχει, για παράδειγμα, έναν ήπιο βήχα και δεν αισθάνεται ιδιαίτερα άρρωστος».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ως «περίοδος επώασης» νοείται ο χρόνος από την στιγμή που κολλάει κανείς τη νόσο μέχρι τη στιγμή που εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα. Οι περισσότερες εκτιμήσεις της περιόδου επώασης για τη νόσο COVID-19 κυμαίνονται από 1-14 ημέρες, συνήθως περίπου πέντε ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός διευκρινίζει πως η χρήση αντιβίωσης δεν αποτελεί λύση. «Η νόσος COVID-19 προκαλείται από έναν ιό (κορωνοϊός), οπότε τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν. Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας για τη νόσο COVID-19. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες ενός γιατρού για τη θεραπεία μιας βακτηριακής λοίμωξης» αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση χειρουργικών μασκών λέει πως τα άτομα που δεν έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ο βήχας, δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα. Ο ΠΟΥ συστήνει τη χρήση μάσκας για άτομα που έχουν συμπτώματα και για εκείνους που φροντίζουν άτομα που έχουν συμπτώματα, όπως βήχα και πυρετό. Τονίζει πως, η χρήση μάσκας είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ανθρώπους που φροντίζουν κάποιον (στο σπίτι ή σε ιατρείο).