Πώς και σε ποιους θα γίνει η επιστροφή των 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα

Πώς και σε ποιους θα γίνει η επιστροφή των 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα

Στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας θα επιστραφεί το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων τις οποίες έχει υποστεί από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πλαίσιο των μέτρων περιλαμβάνει επίσης ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους, με στόχο πέραν από τους πιο αδύναμους και τη σημαντική ανακούφιση της μεσαίας τάξης.

Παράλληλα θα υπάρξει παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, χονδρική και λιανική, με έναν μόνιμο και δίκαιο τρόπο που θα εξορθολογίσει την αγορά και θα σταθεροποιήσει τις τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Συνολικά, για ένα σημαντικό αριθμό νοικοκυριών που προσεγγίζει το 70%, και τα οποία καταναλώνουν μέχρι 300 kwh το μήνα για την κύρια κατοικία του, απορροφάται έως και το 80% της αύξησης.

Από την κυβέρνηση τονίζεται πως από την έναρξη του πολέμου, έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ υψηλών διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια που έχουν οδηγήσει τουλάχιστον τρεις φορές πάνω τις τιμές τους σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα και για τον λόγο αυτό έχουν κινηθεί σε τρεις άξονες:

α) Με στοχευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους 4 δις ευρώ έως τώρα

β) Με προτάσεις και συμμαχίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή παρέμβαση στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου που θα αποσυνδέει προσωρινά την επίδραση της τιμής του στο ηλεκτρικό ρεύμα

γ) Με νομοθετικές πρωτοβουλίες, συνεχείς ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα σε όσους επιτήδειους επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην διεθνή κρίση

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση δρομολογεί από τον Ιούλιο με δική της πρωτοβουλία ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα.

Η διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας είναι ένα έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές για τους επόμενους 6-12 μήνες.

Για όσο διαρκεί αυτό το σχήμα αναστέλλεται η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, με άμεσο αποτέλεσμα να σταματήσουν συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ωστόσο, ότι υπάρχει πρόβλημα και γι' αυτό υπάρχει και η συγκεκριμένη παρέμβαση, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται, κυρίως, στα περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά που θερμαίνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα με ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολλή περισσότερη ενέργεια από αυτήν που επιδοτείται με ένα μεγάλο μέρος αυτής της κατανάλωσης να έχει μείνει εκτός επιδότησης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές με τη διπλή μόνιμη παρέμβαση στην αγορά ενέργειας (χονδρική και λιανική) από τον Ιούλιο, επανέρχονται οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά, σταματά η δημιουργία υπερεσόδων από τη χρηματιστηριακή αγορά, αναστέλλεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογή και εντέλει ρυθμίζεται, στη βάση ενός αντικειμενικού και δίκαιου τρόπου υπολογισμού που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ, τις εύλογες τελικές τιμές καταναλωτή στη βάση του μεταβλητού κόστους των παρόχων ενέργειας. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές μειώνονται κατά 70% έως 80% τις αυξήσεις επί των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος προ της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας, η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι τα έσοδα αυτά - όταν πιστοποιηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - θα φορολογηθούν με 90%, ωστόσο αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ επ’αυτού.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει, ότι θα επιβληθεί το ποσόν που αναλογεί ως έκτακτο τέλος σε όλες τις επιχειρήσεις ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το τέλος αυτό θα τροφοδοτήσει μέρος των πρόσθετων εκπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με το νέο μηχανισμό που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο σταματάει η παραγωγή υπερεσόδων.

Αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.