Πώς και πότε θα καταβληθούν τα 800 ευρώ στους εργαζομένους

Πώς και πότε θα καταβληθούν τα 800 ευρώ στους εργαζομένους
Eurokinissi

Σε διευκρινίσεις για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ σε εργαζόμενους εν μέσω lockdown προέβη ο υπουργός Εργασίας επισημαίνοντας ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να καταβληθούν «ατόφια» τα χρήματα σε χιλιάδες εργαζομένους. 

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN, ο Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σχετικά με τις επικρίσεις ότι το επίδομα των 800 ευρώ που θα δοθεί δεν θα είναι τόσο και ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ, ο υπουργός απάντησε: «Δεν ξέρω από πού απορρέουν αυτές οι πληροφορίες, οι ανυπόστατες ειδήσεις, αλλά τα 800 ευρώ είναι πραγματικό ποσό, δεν είναι ούτε εικονικό ούτε πλασματικό. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο και επειδή έχουμε μπροστά μας και τα Χριστούγεννα τα 534 ευρώ θα γίνουν 800 ευρώ».

Όπως επισήμανε: «Και φυσικά υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που θα πάρουν ατόφια τα 800 ευρώ καθότι μπορεί η εξαγγελία να ξεκίνησε 4/11, υπάρχουν όμως εργαζόμενοι οι οποίοι είναι από την 1η Νοεμβρίου σε διαδικασία αναστολής σύμβασης εργασίας. Άρα όλοι αυτοί θα πάρουν τα 800 ευρώ».

«Υπάρχουν όμως και άλλοι εργαζόμενοι οι οποίοι θα πάρουν τμήμα των 800 ευρώ συν το μέρος του μισθού τους που αναλογεί στις δεδουλευμένες ημέρες του μήνα. Άρα θα ξεπεράσουν τα 800 ευρώ αυτοί οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την αναλογία του μισθού. Άρα τα 800 ευρώ είναι πραγματικό νούμερο και όχι κάτι ψεύτικο ή τρικ», πρόσθεσε.

Για την καταβολή του επιδόματος, είπε ότι: «ειδικά για τον Νοέμβριο και επειδή μπροστά μας είναι και τα Χριστούγεννα και ο Δεκέμβριος είναι ένας δύσκολος μήνας καταβάλλουμε στο υπουργείο κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταβολή, η οποία θα γίνει διαφορετικά: χωρίζουμε τους εργαζομένους σε δύο κατηγορίες:

1) σε αυτούς που ανήκουν σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει υποχρέωση από επιχειρήσεις και εργαζομένους να υποβάλουν τις δηλώσεις από 15/11 έως 7/12/2020. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας αυτή την ενέργεια στην ΕΡΓΑΝΗ θα εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί από την αρχή της ολοκλήρωσης υποβολής της δήλωσης, δηλ. μετά τις 7/12 και σταδιακά έως τέλος του μήνα.

2) Οι κλειστές επιχειρήσεις. Εργοδότες και εργαζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν τα στοιχεία τους από 15/11 έως και 24/11 ώστε μετά τις 24/11 και έως 3 Δεκεμβρίου να πληρωθούν». Και πρόσθεσε: «Κρατάμε και ένα ενδιάμεσο διάστημα που είναι αίτημα λογικό, των λογιστών για να μπορέσουν να κάνουν διορθώσεις».