Πώς και πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις των 2.000 ευρώ
Συνάντηση Καραγιάννη - Αττική Οδό

Πώς και πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις των 2.000 ευρώ

Άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων των 2.000 ευρώ στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Μάλιστα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση του υφυπουργού Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, με επικεφαλής της Εταιρείας Αττικές Διαδρομές που διαχειρίζεται την Αττική Οδό, στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για «σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα».

Συνάντηση Καραγιάννη με στελέχη της Αττικής Οδού για τις αποζημιώσεις

Η συνάντηση του υφυπουργού με τους διαχειριστές της Αττικής Οδού θα επικεντρωθεί στις τεχνικές λεπτομέρειες για την καταβολή των 2.000 ευρώ καθώς έχουν προκύψει αρκετά ζητήματα για το αν η αποζημίωση αφορά το όχημα και όχι τους επιβάτες, τι θα γίνει με τους επιβάτες ταξί ή εγκλωβισμένους υπαλλήλους εταιρειών.

Υπενθυμίζεται, πως στη χθεσινή δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό». Μάλιστα, η Αττική Οδός υποχρεώνεται να καταβάλει αποζημίωση στους εγκλωβισμένους της Αττικής οδού (4.500 πολίτες και 2.500 οχήματα) και θα γίνει μετά την ενεργοποίηση για πρώτη φορά του σχετικού νόμου 4663/2020, «ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιωτικές απαιτήσεις μπορεί να εγερθούν ή από τις ενέργειες που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στο θέμα αυτό», σύμφωνα με όσα διευκρίνισε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, τα 2.000 ευρώ θα δοθούν άμεσα σε όσους ταλαιπωρήθηκαν στην Αττική Οδό, ενώ παράλληλα σημείωσε πως όσοι από αυτούς το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν μεγαλύτερη αποζημίωση.

Η ανακοίνωση της Αττικής Οδού

Να σημειωθεί ότι μετά από παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη η διαχειρίστρια εταιρεία του αυτοκινητόδρομου είχε εκδώσει την σχετική ανακοίνωση σημειώνοντας πως «Η Αττική Οδός ενημερώνει ότι σε συνέχεια της πρωτόγνωρης και έντονης χιονοκαταιγίδας που σημειώθηκε χθες (Δευτέρα, 24/1) στην Αττική και με αίσθημα έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι στους οδηγούς και συνεπιβάτες τους που δοκιμάστηκαν στους οδικούς άξονες της Αττικής Οδού, πρόκειται να διαθέσει παροχή ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα, γνωστοποιεί η εταιρεία. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο, εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των οχημάτων από τις αρμόδιες αρχές… Μετά και τον απεγκλωβισμό του τελευταίου οδηγού η εταιρεία θα τοποθετηθεί για τα γεγονότα και τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε εμπλεκόμενο φορέα», καταλήγει.

Άνοιξε η Αττική Οδός - Χωρίς διόδια έως το βράδυ της Κυριακής
 

Από σήμερα στις 8 το πρωί άνοιξε, μετά από σχεδόν τέσσερα 24ωρα, η Αττική Οδός, όπου όπως ενημέρωσε και με ανακοίνωση της τίθενται «σε λειτουργία και τα υπόλοιπα τμήματά της και την κυκλοφορία να αποκαθίσταται πλήρως σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου».

Σημειώνεται ακόμη πως οι διελεύσεις θα πραγματοποιηθούν άνευ καταβολής διοδίων έως και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου και ώρα 23:59, προς διευκόλυνση όλων των οδηγών λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων σε περιφερειακές οδούς.

Επισημαίνεται επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς εκτός Αττικής Οδού των εναπομεινάντων οχημάτων. Η επιχείρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρωί με τη μεταφορά των οχημάτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του parking Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» πίσω από τα καταστήματα ΙΚΕΑ και ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, στα Σπάτα. Προς διευκόλυνση των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι παρακαλούνται να τα παραλάβουν, πραγματοποιούνται δρομολόγια προς το σημείο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω οχημάτων που εκκινούν από τον κόμβο της Λ. Κηφισίας («Δαχτυλίδι») από τις 9:00 έως τις 19:00.