Πώς η Goldman Sachs έφαγε σκόνη από τη Morgan Stanley

Πώς η Goldman Sachs έφαγε σκόνη από τη Morgan Stanley

Η Goldman Sachs έφαγε σκόνη από τη Morgan Stanley στις συμβουλευτικές υπηρεσίες εξαγορών και συγχωνεύσεων και στα έσοδα από trading το πρώτο τρίμηνο, με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα να υπερβαίνει σημαντικά τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα στελέχη της Morgan Stanley σχεδόν διπλασίασαν τα έσοδα από συμβουλευτικές υπηρεσίες παρά τη στρατιωτική σύρραξη στην Ουκρανία που αναστάτωσε τις αγορές και οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στην αναβολή συμφωνιών και εισαγωγών στο χρηματιστήριο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η προοπτική πολλαπλών αυξήσεων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, την Federal Reserve, αύξησε τη μεταβλητότητα στις αγορές βοηθώντας τη Morgan Stanley να εμφανίσει μικρή μόνο πτώση στα έσοδα από trading κατά 6%, καλύτερη επίδοση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όπως παρατηρήθηκε και στις ανταγωνίστριες τράπεζες στη Wall Street, τα έσοδα της Morgan Stanley από αναδοχές χτυπήθηκαν το πρώτο τρίμηνο σημειώνοντας μείωση 83% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, περίοδο που είχε παράγει υψηλές προμήθειες για τον όμιλο από εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, οι δύο κυρίαρχοι παίκτες στις συμβουλευτικές υπηρεσίες για χρηματιστηριακές εισαγωγές, είδαν τους όγκους των deal να υποχωρούν περίπου 80% το πρώτο τρίμηνο.

Οι επιδόσεις της Morgan Stanley ήταν καλές, αντικατοπτρίζοντας την ανθεκτικότητά της, δεδομένης της γεωπολιτικής αστάθειας και της μεταβλητότητας στις αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος James Gorman δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις, το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εισήγαγαν μια μεγάλη δόση αβεβαιότητας στις αγορές.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Morgan Stanley το πρώτο τρίμηνο, δείκτης κερδοφορίας που δείχνει πόσο καλά χρησιμοποιεί τα κεφάλαιά της για να δημιουργήσει κέρδη, ανήλθε στο 19,8% και υπερέβη τον διετή στόχο της για απόδοση 14% με 16%.

Οι τραπεζίτες της Morgan Stanley παρήγαγαν έσοδα 944 εκατ. δολ. από συμβουλευτικές υπηρεσίες, σημαντικά ανεβασμένα από τα 480 εκατ. δολ. πέρυσι, καθώς ολοκληρώθηκαν deal που είχαν συμφωνηθεί πέρυσι. Αντίθετα, τα έσοδα της Goldman Sachs από συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητα στα 1,13 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την CFO της Morgan, οι δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής παραμένουν υγιείς, αλλά οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες μπορεί να καθυστερήσουν το κλείσιμο πολλών συμφωνιών.

Συνολικά, τα έσοδα επενδυτικής τραπεζικής που περιλαμβάνουν τις αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες, για αναδοχές ομολογιακών εκδόσεων και νέων μετοχών υποχώρησαν 38% στα 1,76 δισ. δολ. Τα κέρδη της Morgan Stanley μειώθηκαν 11% στα 3,54 δισ. δολ., η στα 2,02 δολ. ανά μετοχή.

Κατά μέσο όρο οι αναλυτές περίμεναν 1.68 δολ. κέρδη ανά μετοχή. Τα συνολικά έσοδα έπεσαν 6% στα 14,8 δισ. δολ., αλλά ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών που τα περίμεναν στα 14,27 δισ. δολ.

Η Goldman Sachs εμφάνισε πτώση 43% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, ωστόσο, τα αποτελέσματα της ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών στη Wall Street, καθώς κατάφερε δυνατές επιδόσεις στη διαχείριση περιουσίας και στο trading που αντιστάθμισαν τη μεγάλη κοιλιά στις αναδοχές και στις εισαγωγές στο χρηματιστήριο.

Η Goldman Sachs έχει κάνει προσπάθειες να διαφοροποιήσει τις ροές εσόδων και να ενισχύσει τα έσοδα από πιο προβλέψιμες πηγές, όπως το consumer banking και το asset management. Oι δραστηριότητες λιανικής και διαχείρισης περιουσίας παρήγαγαν αυξημένα έσοδα κατά 21% στα 2,10 δισ. δολ., αποτέλεσμα των υψηλότερων προμηθειών διαχείρισης και της μεγέθυνσης των υπολοίπων στις πιστωτικές κάρτες.

Η Goldman ήταν η πρώτη από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που αποχώρησε από τη Ρωσία. Τα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας ανήλθαν στα 3,83 δισ. δολ. ή στα $10,76 ανά μετοχή, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν κέρδη ανά μετοχή στα 8,89 δολ.