Πώς η Ελλάδα πέτυχε να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό
Telegraph

Πώς η Ελλάδα πέτυχε να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό

Η Ελλάδα είχε όλες τις πιθανότητες να αντιμετωπίσει μια καταστροφή με την πανδημία, ωστόσο αψήφησε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις  που περίμενε να συμβεί - αλλά αψηφά τις πιθανότητες και κατάφερε μια τεράστια επιτυχία, αναφέρει στο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα, μπλέκοντας για μια ακόμα φορά το εγκώμιο για τη χώρα μας.

«Στην Ελλάδα υπήρχαν όλες οι παγίδες μιας αναμενόμενης καταστροφής της Covid-19: μια δεκαετής χρηματοοικονομική κρίση είχε αποδυναμώσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, η πολιτική αστάθεια και η διαφθορά επικρατούσαν, ενώ έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό στην ΕΕ. Για αυτούς τους λόγους πολλοί ειδικοί περίμεναν το αποτέλεσμα [της πανδημίας] στην Ελλάδα να αντικατοπτρίζει εκείνο της Ισπανίας ή της Ιταλίας, όμως κατάφερε να αψηφήσει τις πιθανότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει τους παράγοντες που την οδήγησαν στην επιτυχία.

Παραθέτει επίσης στοιχεία από τα καταγεγραμμένα κρούσματα του κορονοϊού, επισημαίνοντας πως όταν γραφόταν το άρθρο η Ελλάδα είχε καταγράψει μόλις 2.882 περιπτώσεις Covid-19 και 172 θανάτους, συγκριτικά με το Βέλγιο - που έχει μέγεθος πληθυσμού παρόμοιο με την Ελλάδα - το οποίο ανέφερε 57.455 περιστατικά και 9.334 θανάτους.

Σύμφωνα με την Telegraph καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία έπαιξε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση άκουσε ευθύς από την αρχή τη γνώμη των ειδικών. «Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει μια πανδημική απειλή αυτής της φύσης» δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής πολιτικής και υγείας του LSE, και σύμβουλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ΠΟΥ για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος και συμπλήρωσε πως «αν η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει ότι είναι ευάλωτη και δεν είχε αναλάβει γρήγορη και αποφασιστική δράση ίσως να αντιμετώπισε μια πολύ διαφορετική κατάσταση σήμερα».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμα ότι στα μέσα Φεβρουαρίου καθώς εντεινόταν η διεθνής ανησυχία για τον κορονοϊό ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε ειδικό υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του καθηγητή Μόσιαλου όπου αποφασίστηκε να ληφθεί προληπτική δράση με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, κλείσιμο σχολείων, απαγορεύσεις μεγάλων συναθροίσεων. «Ευτυχώς, η Ελληνική Κυβέρνηση άκουσε και έκανε γρήγορα δράση», σημειώνει η Telegraph.

«Στις 27 Φεβρουαρίου, μόλις μία μέρα μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος της Covid-19 στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση ματαίωσε τα ετήσια καρναβάλια. Στις 11 Μαρτίου έκλεισε τα σχολεία και σε λίγες μέρες απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια, ενώ έκλεισαν μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφου και μουσεία. Όσοι έφθαναν από το εξωτερικό έμπαιναν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων υπό την απειλή προστίμου κι όλοι οι κάτοικοι της χώρας υποχρεώνονταν να ενημερώνουν την κυβέρνηση κάθε φορά που έβγαιναν από τα σπίτια τους. Στην αρχή της κρίσης η Ελλάδα είχε μόλις 560 κλίνες στις ΜΕΘ, αλλά τώρα έχει κοντά στις 1.000», αναφέρει η Τelegraph.

Παράλληλα, μεταφέρει δηλώσεις του Ηλία Μόσιαλου που σημειώνει ότι με την έγκαιρη δράση η χώρα μας κέρδισε χρόνο για να προετοιμαστεί, ενώ περιόρισε την πρόσβαση στους οίκους ευγηρίας. «Ο χαμηλός αριθμός των θανάτων από την Covid-19 και των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε σύγκριση με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτό», είπε ο καθηγητής του LSE.

Επίσης η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της άποψης ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό και τον περασμένο μήνα πρότεινε να αγοράσουν κράτη μέλη της ΕΕ από κοινού δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για εμβόλια κατά της Covid-19, ώστε εφόσον είναι αποτελεσματικά, να μπορούν να διανεμηθούν γρήγορα σε ολόκληρη την Ένωση.

Διαβάστε ακόμα:

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα από διεθνή ΜΜΕ και αεροπορικές