Πώς η αγορά ψάχνει «παραθυράκια» μέσα στο lockdown

Πώς η αγορά ψάχνει «παραθυράκια» μέσα στο lockdown

Μπροστά πάει το ελληνικό δαιμόνιο και ακολουθεί ο… φύλακας της καραντίνας. Κάθε μέρα και ένα περιστατικό, κάθε μέρα και ένα πυροσβεστικό περιοριστικό μέτρο από την κυβέρνηση που τρέχει να προλάβει τα χειρότερα.

Η άδεια πώλησης προϊόντων με τιμολόγια, δεν δόθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου αλλά έχει προβλεφθεί από την πρώτη καραντίνα ώστε να μην παγώσει η τροφοδοσία της αγοράς και να μην σταματήσει η οικοδομή και η επισκευή ζημιών σε ακίνητα που δεν μπορεί να να περιμένει το… εμβόλιο.

Κι όμως, με το που ξεκίνησε μια εμπορική αλυσίδα να διαφημίζει ότι μπορεί να ανοίξει τα ρολά στο κατάστημά της για οποιονδήποτε διαθέτει επαγγελματικό ΑΦΜ – από δικηγόρο και λογιστή μέχρι μηχανικό, γιατρό και πάσης ιδιότητας αυτοαπασχολούμενο- ακολούθησε το «τσουνάμι» των διαφημίσεων για να οδηγηθεί η κυβέρνηση στην «εσχάτη των ποινών»: απαγόρευση πωλήσεων με τιμολόγιο εντός του καταστήματος για όλους πλην οικοδομικών υλικών. Αποτέλεσμα; Και αν είσαι και επαγγελματίας… με το click away σου θα πας.

Περιστατικό δεύτερο: χθεσινό. Δόθηκε η δυνατότητα στα ξενοδοχεία να κρατήσουν ανοικτά τα εστιατόρια τους προκειμένου να εξυπηρετούν τους λιγοστούς πελάτες που θα ήθελαν να διανυκτερεύσουν. Επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί και αυτό το «παράθυρο»: διαφημίσει για Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν του τύπου: ελάτε να διανυκτερεύσετε για μια νύχτα και να δειπνήσετε την παραμονή των Χριστουγέννων στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μας. Το αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και της γενικής γραμματείας καταναλωτή. Τέτοιου είδους συναλλαγές των ξενοδοχείων με τους πελάτες (διανυκτέρευση και φαγητό) θα απαγορευτούν με απόφαση που θα εκδοθεί… προσεχώς.

Με τα καταστήματα περιποίησης νυχιών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να… υποχωρήσει καθώς το κύμα της παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον με «μαύρα» θα χρειαζόταν έναν στρατό Επιθεωρητών Εργασίας για να εντοπιστεί η αδήλωτη μαύρη εργασία, χώρια ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού. Ποιο θα είναι το επόμενο… κεφάλαιο; Η εφευρετικότητα εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες στην παροχή υπηρεσιών διανομής πακέτων. Στο «παιχνίδι» μπήκαν και τα ραδιοταξί τα οποία έναντι τιμήματος αναλαμβάνουν να κάνουν τη δουλειά του κούριερ.

Φορτώνουν το πορτ-μπαγκάζ με πακέτα και γυρίζουν στους σχεδόν άδειους δρόμους της Αθήνας σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν ένα τμήμα από τον χαμένο τζίρο που προκαλεί η πανδημία μέσα στα Χριστούγεννα. Οι πνιγμένες μέχρι το λαιμό εταιρείες κούριερ, είναι αμφίβολο αν θα εγείρουν ζήτημα αθέμητου ανταγωνισμού από τη στιγμή που αδυνατούν να παραδώσουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα μέχρι τα Χριστούγεννα.