Πώς φτάσαμε στις παραιτήσεις Δημητριάδη - Κοντολέοντος

Πώς φτάσαμε στις παραιτήσεις Δημητριάδη - Κοντολέοντος

Με την πολιτική «μπόρα» που προκάλεσαν οι παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα να ανοίγει κύκλο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση για το θέμα των παρακολουθήσεων, η κυβέρνηση σε πρώτο χρόνο επιχείρησε να οριοθετήσει πολιτικά την κατάσταση και στη συνέχεια να προβάλλει τη θεσμική της ετοιμότητα να χυθεί φως στην υπόθεση που αφορά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Αφενός διαχώρισε τις δυο «εξόδους» προτάσσοντας τη διαφορετική αιτιολογική βάση πάνω στην οποία δρομολογήθηκαν, ενώ σήκωσε το γάντι που της πέταξε από την Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης με την αποδοχή και των δυο αιτημάτων που αφορούν στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπενθύμισε προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι: «αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί». Και έθεσε τα δυο θεσμικά εχέγγυα για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν. Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την ελπίδα του: «αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία».

Στο δε αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Οικονόμου κάνει διακριτή αναφορά στην: «αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Το χρονικό   

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό αποτύπωμα των παραιτήσεων από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι δεν συνδέονται. Προς επίρρωσιν αυτού κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η παραίτηση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ζητήθηκε μετά τις λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημείωναν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία παρακολουθήσεων, είναι νόμιμη αφού έχει γίνει κατόπιν ειδικής εισαγγελική άδειας, για την οποία ωστόσο δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτό το πεδίο, στελέχη με γνώση των γεγονότων, όπως αυτά παρατίθενται από κυβερνητικής πλευράς, έλεγαν από νωρίς στο Liberal ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την υπόθεση μόλις την Πέμπτη και αμέσως ζήτησε την παραίτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντα. Πρόσθεταν δε, με νόημα ότι εάν είχε παρασχεθεί νωρίτερα η δέουσα ενημέρωση, τότε θα ήταν και διαφορετική η κατάληξη της υπόθεσης.  

Σε ό,τι αφορά στην παραίτηση του Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, κυβερνητικά στελέχη με γνώση όσων διαδραματίστηκαν, με κατηγορηματικό τρόπο απέρριπταν τη σύνδεση της με την υπόθεση Ανδρουλάκη ή ευρύτερα για το Predator. Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Μεγάρου Μαξίμου δεν είχε καμία γνώση και για τα δυο ζητήματα.

Επέμεναν δε, ότι η παραίτηση του, έγινε μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, και την απέδιδαν αποκλειστικά «στο κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται με ένταση».