Washington Post: Πώς Ελλάδα- Τουρκία έφτασαν σε διάλογο - Ελκυστική πολιτική προσωπικότητα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Πώς Ελλάδα- Τουρκία έφτασαν σε διάλογο - Ελκυστική πολιτική προσωπικότητα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στο γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να εκκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις μετά από έντονη πίεση της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου, αλλά και στις ηγετικές ικανότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρεται ο Ντέιβιντ Ιγκνέισιους, γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post.

"Οι δύο χώρες συμφώνησαν προκειμένου να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα τους στα αμφισβητούμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων γίνεται μετά από διακοπή τεσσάρων χρόνων, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην επίλυση του θέματος μέσω διαιτησίας ενός τρίτου μέρους ή την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", σημειώνει ο Ιγκνέισιους, εκ των πλέον έμπειρων και σεβαστών δημοσιογράφων στις ΗΠΑ.

"Την ίδια ώρα, η κρίση που προηγήθηκε οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα της ένοπλης σύρραξης, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει την περιφερειακή ηγεμονία, κάτι που ανησυχεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις. O Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα γεώτρησης στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουν είναι ελληνικά και κυπριακά. Στην Τουρκία η οποία έστειλε ένα ερευνητικό σκάφος στα ύδατα αυτά συνοδευόμενο από πολεμικό ναυτικό η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με επίδειξη ναυτικής και αεροπορικής δύναμης, υποστηριζόμενη από πολεμικά αεροπλάνα από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα", περιγράφει ο Ιγκνέισιους. 

Και συνεχίζει "Η κρίση φάνηκε κοντά σε σημείο ανάκαμψης νωρίτερα αυτό το μήνα, με έντονη ρητορική από την Άγκυρα και την Αθήνα. Η κλιμακούμενη ένταση κινητοποίησε δράση από τις μεγαλύτερες δυνάμεις, οι οποίες έχουν παρακολουθήσει την προσπάθεια του Ερντογάν για περιφερειακή ηγεμονία με αυξανόμενο άγχος. Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπεο στην Κύπρο αποτελεί σημάδι αυτής της ανησυχίας.

Εκεί ο Πομπέο δήλωσε "παραμένουμε έντονα ανήσυχοι για τις εξελισσόμενες επιχειρήσεις έρευνας φυσικών πόρων της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο". Δύο εβδομάδες νωρίτερα, η Ουάσινγκτον είχε άρει μερικά το εμπάργκο όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία".

Σύμφωνα με τον Ιγκνέισιους "Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Μάικ Πομπεο στην Ελλάδα, στις 27 και 28 του μήνα, όπου θα επισκεφθεί τη βάση της Σούδας και θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για να συζητήσει την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία, χωρίς να επισκεφθεί ταυτόχρονα την Άγκυρα, αποτελεί ένα σημάδι ενδεχομένως ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι εκνευρισμένοι με τις τελευταίες προσπάθειες του Ερντογάν να επεκτείνει την ισχύ του στην περιοχή. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Μπιεγκούν μιλώντας την Τετάρτη στο Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο, στην Ουάσιγκτον, καταδίκασε απερίφραστα την Τουρκία δηλώνοντας ότι "υπάρχουν ουσιαστικές και αυξανόμενες ανησυχίες στις ΗΠΑ σχετικά με έναν αριθμό τουρκικών πολιτικών" και συνέχισε λέγοντας ότι "παροτρύνουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα βήματα που αυξάνουν τις εντάσσεις στην περιοχή".

"Η αιχμηρή γλώσσα του Μπιέγκουν και το ταξίδι Πομπεο σηματοδοτούν" σύμφωνα με τον αρθρογράφο "την ανησυχία των ΗΠΑ ότι ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια στο παιχνίδι ισχύος του στην περιοχή, προσβάλλοντας ακόμα και τον πάλαι ποτέ υποστηρικτή του Πρόεδρο Τραμπ. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση ενδεχομένως να έχει τα μάτια της στην ελληνοαμερικανική ψήφο, έναν παράγοντα σε ορισμένες αμφιταλαντευόμενες πολιτείες".

Αναφερόμενος στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την οποία και χαρακτηρίζει "συχνή υποστηρικτή της Τουρκίας", ο Ιγκνέισιους επισημαίνει ότι "ήταν ο άλλος κρίσιμος διαπραγματευτής που πίεσε την Άγκυρα να αποκλιμακώσει".

Ο αρθρογράφος κάνει επίσης αναφορά και στο ενδεχόμενο παραπομπής στην χάγη λέγοντας "Η παραπομπή είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είτε σε ανεξάρτητη διαιτησία θα μπορούσε να ξεκινήσει την επίλυση του θαλάσσιου ζητήματος, χωρίς παραχωρήσεις τις οποίες ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Μητσοτάκης μπορούν να αντέξουν πολιτικά. Αλλά πρώτα, οι δύο πλευρές, πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς που εξειδικεύουν το ζήτημα το οποίο ετοιμάζονται να υποβάλλουν για διαιτησία. Η κάθε πλευρά, πρόσφατα, έχει προσπαθήσει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση κάνοντας συμφωνίες με κυβερνήσεις κατά μήκος της ακτής της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία με την Λιβύη και η Ελλάδα με την Αίγυπτο".

Τέλος, ο Ντέιβιντ Ιγκνέισιους πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτηρίζει "μία ελκυστική πολιτική προσωπικότητα στην Ελλάδα η οποία μία δεκαετία πριν βυθιζόταν στο τέλμα του χρέους και την πολιτική διαίρεση".

Πέρα των ελληνοτουρκικών, ο Αμερικανός δημοσιογράφος σημειώνει "Μία άλλη ενίσχυση για τον Μητσοτάκη ήταν η επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Λιγότερα άτομα πέθαναν στην Ελλάδα από ότι στην περιοχή της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα στατιστικά που συγκεντρώσαμε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins".