Πώς αντιδρούν ΕΕ, Βρετανία, Ιαπωνία και Ταϊβάν στο θέμα του Χονγκ Κονγκ

Πώς αντιδρούν ΕΕ, Βρετανία, Ιαπωνία και Ταϊβάν στο θέμα του Χονγκ Κονγκ

Η υπερψήφιση του νομοθετήματος που ανοίγει τον δρόμο  για την πιο ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή στην κινεζική κυριαρχία το 1997, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκτός των ΗΠΑ στη Βρετανία, την ΕΕ, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντομινικ Ρααμπ σχολιάζοντας την είδηση έκανε λόγο για «μεγάλο σφάλμα». Το Λονδίνο έχει τονίσει εδώ και καιρό ότι έχει «ευθύνες» σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό και «ότι δεν υπάρχει περιθώριο για υπεκφυγές».

«Εξετάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το θέμα των διαβατηρίων είναι σίγουρα στο τραπέζι», είχε πει ο Ρααμπ μιλώντας στο BBC. «Σε κάθε περίπτωση, η Βρετανία δεν θα κάνει τα στραβά μάτια», πρόσθεσε.

Προ μηνός άλλωστε ο Ρααμπ είχε δηλώσει ότι η Ντάουνινγκ Στριτ εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει το καθεστώς για τους κατόχους του Βρετανικού Διαβατηρίου του Εξωτερικού (BNO). 

Αυτή τη στιγμή κάτοχοι του λόγω διαβατηρίου είναι περίπου 315.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι γεννήθηκαν πριν το 1997 οπότε και η περιοχή πέρασε υπό την Κινεζική κυριαρχία.

Πριν μια εβδομάδα εξάλλου, το ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο καλεί την Επιτροπή να σκληρύνει την στάση της απέναντι στο Πεκίνο για το θέμα αυτό, ακόμα δε και να σκεφτεί την περίπτωση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ψήφισαν υπέρ της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Διεθνές Δικαστήριο υπό το σκεπτικό ότι η Κίνα παραβιάζει με τον νόμο αυτό την Κοινή Διακήρυξη με τη Βρετανία του 1984. 

Για «λυπηρή» ενέργεια, που υποβαθμίζει την αξιοπιστία του πλαισίου διοίκησης «μία χώρα, δύο συστήματα» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ιαπωνία σχολιάζοντας την υπερψήφιση από το κινεζικό κοινοβούλιο της νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εμπλεκόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουμε κατάλληλα το ζήτημα αυτό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε για αναφορές σύμφωνα με τις οποίες, το κοινοβούλιο της Κίνας ψήφισε χθες το σχετικό νόμο.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ταϊβάν προειδοποίησε τους πολίτες της, για τους κινδύνους των επισκέψεων στο Χονγκ Κονγκ. Ο νέος νόμος «θα επηρεάσει δραστικά» την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Ταϊβάν, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.