Πορτογαλία: Παρατείνει τον πρόγραμμα εμβολιασμού λόγω των καθυστερήσεων

Πορτογαλία: Παρατείνει τον πρόγραμμα εμβολιασμού λόγω των καθυστερήσεων

Μετά την Ισπανία και την Τσεχία και η Πορτογαλία παρατείνει την πρώτη φάση του σχεδίου εμβολιασμών κατά της COVID-19 κατά περίπου δύο μήνες έως τον Απρίλιο, λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις, όπως ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής του προγράμματος. Αυτό σημαίνει πως η χώρα θα λάβει μόλις το 50% των αναμενόμενων δόσεων έως τον Μάρτιο.

Η Πορτογαλία, όπου ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ μετά τα Χριστούγεννα, ευελπιστούσε αρχικά ότι θα παραλάμβανε σχεδόν τρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το πρώτο τρίμηνο, αλλά ο αριθμός αυτός έπεσε σε μόλις 1,5 εκατ. λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τον εμβολιασμό Φρανσίσκο Ράμος.

Ο ίδιος είχε πει τον Δεκέμβριο πως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως 950.000 άνθρωποι --επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενοι σε κρίσιμες υπηρεσίες, άτομα άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα και πολιτικοί σε κρίσιμους ρόλους-- θα εμβολιάζονταν πλήρως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Με βάση τους νέους περιορισμούς, 810.000 άνθρωποι θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως τα τέλη Μαρτίου και 520.000 θα λάβουν μία πρώτη δόση, είπε ο Ράμος.

«Η πρώτη φάση θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο», είπε ο Ράμος και πρόσθεσε πως οι άνω των 80 ετών θα περιληφθούν τώρα και εκείνοι σε αυτή τη φάση. «Αυτή οπωσδήποτε δεν θα είναι η τελευταία ευκαιρία στο σχέδιο (εμβολιασμού)... λόγω της αβεβαιότητας στη διαθεσιμότητα εμβολίων που μας επιβάλλεται.», συμπλήρωσε

Συνολικά 74.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων των ενοίκων και του προσωπικού των οίκων ευγηρίας, έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως μέχρι τώρα στην Πορτογαλία, όλοι με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, είπε ο Ράμος.

Όπως είπε ο επικεφαλής του πορτογαλικού προγράμματος εμβολιασμών, αν το εμβόλιο που παρήχθη από την AstraZeneca εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, η Πορτογαλία θα μπορούσε να παραλάβει άλλες 2,2 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου και να φθάσει τον αναθεωρημένο στόχο της.