Πορτογαλία: Μείωση 14,1% του ΑΕΠ, η μεγαλύτερη στα χρονικά

Πορτογαλία: Μείωση 14,1% του ΑΕΠ, η μεγαλύτερη στα χρονικά

Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 14,1% στο β' τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς τα μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας έπληξαν σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Η προκαταρκτική εκτίμηση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Πορτογαλίας ήταν ότι το ΑΕΠ της χώρας μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου έκανε βουτιά 16,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, λόγω της κατάρρευσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών.

«Πρόκειται για ένα νούμερο που θα σημαδέψει την πορτογαλική οικονομία, αποτέλεσμα του αυστηρού lockdown, ιδιαίτερα από τα μέσα Μαρτίου έως το τέλος Απριλίου, που επηρέασε όλους τους τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο Φιλίπε Γκαρσία, στέλεχος της Financial Market, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η χώρα είχε γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας πίσω της την οικονομική κρίση των ετών 2010-13.

Το προηγούμενο έτος, το ΑΕΠ της Πορτογαλίας αυξήθηκε 2,2%, ενώ η ανεργία βρισκόταν στο 6,5%, κοντά σε ιστορικό χαμηλό. Η οικονομία όμως εξαρτάται από τον τουρισμό, που αντιπροσωπεύει έως και το 15% του ΑΕΠ και έχει δεχτεί σφοδρό πλήγμα από τα lockdown στην Πορτογαλία και άλλες χώρες.

Η κρίση του κορονοϊού θα αφήσει βαθιά σημάδια στη χώρα, με την κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας να προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,5% για το 2020, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ύφεση εδώ και έναν αιώνα. Η κυβερνητική εκτίμηση προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 6,9% για το τρέχον έτος.