Πορτογαλία: Επιβραδύνθηκε ο αριθμός κρουσμάτων - Παραμένουν γεμάτες οι ΜΕΘ

Πορτογαλία: Επιβραδύνθηκε ο αριθμός κρουσμάτων - Παραμένουν γεμάτες οι ΜΕΘ

Η καταστροφική αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού στην Πορτογαλία επιτέλους επιβραδύνθηκε, προς ανακούφιση του υγειονομικού προσωπικού που έχει φθάσει στα όριά του --ωστόσο για τον νοσηλευτή Μάρτσιο Βιντάλ η μάχη κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

«Το πρόβλημα πάει πέρα από τον ιό. Έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Στο πρώτο κύμα υπήρχε φόβος, αλλά τώρα όχι», δήλωσε ο Βιντάλ, 26 ετών, που εργάζεται σε νοσοκομεία στο νότιο Αλγκάρβε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από πέρυσι τον Μάρτιο.

Η Πορτογαλία με 13.482 θανάτους λόγω της COVID-19 και 748.858 κρούσματα, έχει τον υψηλότερο στον κόσμο επταήμερο, κυλιόμενο μέσο όρο νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους το τελευταίο 15ήμερο, σύμφωνα με τον ιστότοπο ourworldindata.org.

Ωστόσο χθες, εντοπίστηκαν μόλις 7.914 νέα κρούσματα, λιγότερα από τα μισά του αριθμού ρεκόρ των 16.432 πριν από μία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών επίσης μειώθηκε για τετάρτη συνεχή ημέρα.

«Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά αυτό δεν με καθησυχάζει. Εάν βγούμε από το lockdown όπως κάναμε στο παρελθόν, θα επιστρέψουμε στα ίδια», δήλωσε η Γκράτσα Φονσέκα, 60 ετών, που έκανε τον πρωινό της περίπατο στη Λισαβόνα. «Πρέπει να το κάνουμε βήμα-βήμα».

Ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει ανησυχητικά υψηλός. Πάνω από 20 στρατιωτικοί γιατροί και νοσηλευτές έφθασαν από τη Γερμανία την Τετάρτη για να στελεχώσουν μια μονάδα που είναι πλήρως εξοπλισμένη αλλά δεν έχει προσωπικό. Η Αυστρία έχει προθυμοποιηθεί να δεχθεί πέντε ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας και πέντε με σοβαρά συμπτώματα.

Η βοήθεια είναι πραγματικά απαραίτητη.

Το νοσοκομείο του Βιντάλ στο Αλγκάρβε είναι υποστελεχωμένο και δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι γεμάτες, δήλωσε ο νοσηλευτής.

«Η υγεία τους μπορεί να βελτιωθεί αλλά καθώς είμαστε στη μέγιστη δυνατότητα οι άνθρωποι απελπίζονται… περιμένοντας για ένα άδειο κρεβάτι ή για να πεθάνουν», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters.

«Το να πηγαίνουμε για δουλειά είναι βασανιστικό. Δουλεύουμε 12ωρες βάρδιες αλλά δεν είναι ποτέ 12 ώρες. Είναι πάντα περισσότερες…Έως τα μέσα της περασμένης χρονιάς, τα πράγματα ήταν υπό έλεγχο, πήγαιναν καλά, και τότε υπήρξε απόλυτη κατάρρευση».

Περίπου 380.000 από τα 10 εκατ. κατοίκους της Πορτογαλίας έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου έως τώρα, και 100.000 εξ αυτών και τις δύο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε δημοσιογράφους έξω από ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λισαβόνα.

AP Photo/Armando Franca