«Πόρτα» ξανά από Φώφη στον Αλέξη

«Πόρτα» ξανά από Φώφη στον Αλέξη

Με χιουμοριστική διάθεση  και παραλλάσσοντας την ρήση της Καινής Διαθήκης αντέδρασε στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, λέγοντας  «ότι αυτοί σφόδρα ηγάπησαν ημάς», αναφερόμενο στην έμπλεη αγάπη  που επιδεικνύει  απέναντί τους ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Στην αξιωματική αντιπολίτευση το πήραν απόφαση. Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας στο ΚΙΝΑΛ που έρχεται από το παλιό ΠΑΣΟΚ, και αποδεικνύεται  δύσκολο να «τρυγηθεί».  Κατανόησαν πως ό,τι πήραν, πήραν.  Ο πυρήνας  του ΚΙΝΑΛ, αυτό το ποσοστό  του 5% δεν είναι βέβαια ενιαίο. Κάποιοι έχουν ιδεολογικούς προβληματισμούς που αφορούν την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία  ή την Κεντροαριστερά  της εποχή μας, και οι οποίοι προβληματισμοί τους απομακρύνουν από την λαϊκίστικη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι έχουν ακατάλυτο   συναισθηματισμό δέσιμο με το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε  περίπτωση και οι δυο κατηγορίες   δεν λησμονούν  τον χύδην λαϊκισμό και τον τραμπουκισμό του ΣΥΡΙΖΑ της αντιμνημονιακής  εποχής, το καιρό που τα μέλη του κυνηγούσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ  (π.χ. Πεταλωτή,  Κακλαμάνη, Λοβέρδος, Παπανδρέου - αν και ο τελευταίος έχει την τάση να τα ξεχνά).

Έτσι την  ανάγκην φιλοτιμίαν  ποιούμενος ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού έφτασε στον σκληρό πυρήνα που δεν μπορεί να «δαγκώσει» άλλο,  τείνει χείραν φιλίας στο ΚΙΝΑΛ. Πως λέμε χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις φίλα το, κάπως έτσι! Τελευταίο «επεισόδιο» στην έντονη πολιορκία το χθεσινό άρθρο του Νίκου Παππά στην Αυγή, σύμφωνα με το οποίο  είναι «ακόμη πιο αναγκαία τώρα η προοδευτική πολιτική και  κοινωνική συμμαχία».

Είχε προηγηθεί το σάλπισμα του Αλέξη Τσίπρα για «νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα αποτελέσει την προγραμματική δέσμευση της νέας εποχής» και για την  «ανάγκη συγκρότησης μιας προοδευτικής  πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας».

Στο επιτελείο της Κουμουνδούρου «σκανάρουν»  κάθε ομιλία και δήλωση της Γεννηματά  προκειμένου να βρουν ρωγμές  ώστε να τροφοδοτήσουν την αισιοδοξία για μια μελλοντική προσέγγιση.  Δεν βρίσκουν, αλλά βρίσκουν  σημάνσεις  που καταδεικνύουν  την πολιτική αποστασιοποίηση τα Φώφης από το  κυβερνητικό κόμμα.    Αυθαιρέτως βέβαια  ερμηνεύουν την αποστασιοποίηση αυτή ως «ανοιχτή δίοδο» προσέγγισης με το ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο  τα δύο  κόμματα είναι διαφορετικοί κόσμοι.  Η Γεννηματά δεν δίστασε στη Βουλή να αναγνωρίσει την επιτυχία  της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς τη μίζερη και κατεδαφιστική κριτική που έκανε ο Τσίπρας.  Υπενθύμισε, όπως  δικαιούται, ότι το ΕΣΥ είναι έργο ΠΑΣΟΚ και «δεν πρόκειται να  το χαρίσουμε στη ΝΔ  που το πολέμησε», ενώ κατ’ ιδίαν θεωρεί ως «κόλπο του Τσίπρα» την επίκληση  για συνεργασία ενόψει ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών.

Να θυμίσουμε ενδεικτικά ότι και στην κρίση του Έβρου ήταν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Η νεολαία του ΚΙΝΑΛ   εξέφρασε δημοσίως την έγνοια και υποστήριξή της στους ένστολους που φύλαγαν τα σύνορα απέναντι στην επιθετική πολιτική Ερντογάν. Την ίδια στιγμή η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ  απαιτούσε να ανοίξουν τα σύνορα  (και να γίνει γης μαδιάμ).

Το ΚΙΝΑΛ έχει επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο με στοιχεία  μετριοπάθειας.  Όταν π.χ. ο Τσίπρας  «ξόδευε» στα λόγια  26 δις «για τον λαό»,  η Γεννηματά τα χαρακτήρισε υπεράνω των δυνάμεων της Οικονομίας.   Το κόμμα της  πέραν της κυβέρνησης, συνηθίζει να αποστασιοποιείται και από την συνήθη παροχολογία Τσίπρα, ενώ καταθέτει προτάσεις που δείχνουν τουλάχιστον  ότι έχει υπάρξει μια κάποια επεξεργασία και μια στοιχειώδης κοστολόγηση.

Το πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ  είναι ότι αυτά δεν περνούν στον λαό. Μπορεί να ανέβηκε κάπως  η δημοφιλία της  Φώφης τελευταία,  αλλά τα ποσοστά παραμένουν καθηλωμένα. Σαν να υπάρχει ένα αδιαπέραστο τείχος στην προσέγγιση του λαού. Ο ένας λόγος σίγουρα είναι η εδραιωμένη πεποίθηση που εκδηλώνεται δια της αποστροφής «κατέστρεψαν τη χώρα» - το λένε κυρίως οι ευνοημένοι πρώην Πασόκοι. Έτερος  λόγος  είναι πως τα στελέχη του δεν είναι και τόσο ευπρόσδεκτα στα τηλεπαραθύρια, αφού η ελληνική τηλοψία   τρέφεται από  τις συγκρούσεις «αιωνίων αντιπάλων» για να ανεβαίνουν  τα νούμερα τηλεθέασης. 

Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να υπάρχει και πολιτικό σχέδιο προκειμένου  να συμπιεστούν τα ενδιάμεσα κόμματα και να οριοθετηθεί η πολιτική διαμάχη μεταξύ δύο κυρίαρχων πόλων (δεν το ξέρουμε, ως υπόθεση το καταθέτουμε).

 Το σίγουρο είναι ότι η Φώφη δεν σκοπεύει να υποκύψει στο φλερτ  του Αλέξη. Θα βασιστεί στον σκληρό πυρήνα των   ψηφοφόρων ως βήμα νέας εκκίνησης - η οποία βέβαια μπορεί και να μην επέλθει. Σίγουρα όμως  ο ΣΥΡΙΖΑ ματαιοπονεί. Αυτό το 5% καθορίζει και την συμπεριφορά της Φώφης. Αν το  παραγνωρίσει θα παραγνωριστεί η ίδια από αυτό.