Πόρισμα για την φονική πυρκαγιά: Εγκληματικά λάθη, σοβαρές παραλείψεις

Πόρισμα για την φονική πυρκαγιά: Εγκληματικά λάθη, σοβαρές παραλείψεις

Για μια σειρά από εγκληματικά λάθη, ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, και δυσλειτουργίες των αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών κάνει λόγο ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανός Γκουμπάτσης, ο οποίος ορίστηκε ως πραγματογνώμονας από δύο οικογένειες θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. 

Πρόκειται για το πόρισμα του αντιστράτηγου εν αποστρατεία Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος ορίστηκε από δύο οικογένειες θυμάτων, προκειμένου να ρίξει φως στο τι έγινε ή δεν έγινε, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 96 νεκρούς στο Μάτι.

Διαβάστε όλο το πόρισμα εδώ

Σύμφωνα με το πόρισμα που παρέδωσε ο εμπειρογνώμονας στους αρμόδιους εισαγγελείς, ένας κάτοικος του Νταού Πεντέλης επιχείρησε να κάψει χόρτα και κλαδιά αλλά «το πιθανότερο δεν έσβησε αποτελεσματικά, δηλαδή με επάρκεια ποσότητας νερού καθώς και κάλυψη με ικανή ποσότητα χώματος τα υπολείμματα της καύσης, και με την ενίσχυση των ανέμων τις μεσημβρινές-μεταμεσημβρινές ώρες… ανέφλεξαν (πυροδότησαν) την παρακείμενη καύσιμη ύλη χαμηλού κυρίως ύψους (κυρίως ξερά χόρτα, αλλά και μικρό διάσπαρτο αριθμό πεύκων)».

Ο κ. Γκουρμπάτσης απορρίπτει το ενδεχόμενο την πυρκαγιά να προκάλεσε καλώδιο της ΔΕΗ: «Δυτικά από το σημείο εκκίνησης της πυρκαγιάς υπάρχει κατοικία, έξω από την οποία υπάρχει κολόνα της ΔΕΗ και διέρχονται αγωγοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης, οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε, δεν ευθύνονται για την έναρξη της πυρκαγιάς στο ως άνω σημείο εκκίνησης».

Εντοπίζει το σημείο έναρξής της σε (ανοιχτό) οικοπεδικό χώρο επί της οδού Ανδρούτσου (χωματόδρομος) και σε απόσταση περίπου 50 - 70 μέτρων από τη συμβολή αυτής με την οδό Πλαστήρα στη περιοχή Νταού Πεντέλης.

ΡΤΔΤΓ

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και μια σημαντική μαρτυρία σχετικά με τον χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τον πρώτο αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος αναφέρει ότι αντιλήφθηκε το ξεκίνημα της φωτιάς στις 16:35 σε οικόπεδο και την είδε να μεταφέρεται στα διπλανά δέντρα χωρίς να μπορεί να διακρίνει αν υπήρχε ο υπαίτιος αυτής.

σγσφργσ

Η μαρτυρία επιβεβαιώνεται και από το βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές από τις κάμερες ασφαλείας σπιτιού επί της οδού Ιουστινιανού 10 στο Νταού Πεντέλης. Από αυτό συμπεραίνεται ότι η φωτιά ξέσπασε τουλάχιστον 5 με 10 λεπτά προτού γίνει ορατή από τις κάμερες του σπιτιού το οποίο απέχει περίπου 80-100 μέτρα από το σημείο έναρξής της. Δηλαδή ξεκίνησε στην πραγματικότητα γύρω στις 16:25-16:30 μ.μ.

Στη συνέχεια η πυρκαγιά χωρίστηκε σε δύο μέτωπα, το πρώτο κινήθηκε προς την Καλλιτεχνούπολη και το δεύτερο προς τον Νέο Βουτζά και το Μάτι.

Σημειώνεται ότι η ογκώδης δικογραφία για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική δεν θα περιλαμβάνει μόνο αυτό το πόρισμα, καθώς οι εισαγγελείς, Η. Ζαγοραίος και Β. Γνεσούλη έχουν ορίσει και δικό τους πραγματογνώμονα, πυραγό της Πυροσβεστικής. 

Διαβάστε ακόμα:

- ΝΔ: Ασύστολα κυβερνητικά ψέματα ακόμα και για την εθνική τραγωδία