Πόρισμα Αλιβιζάτου: Ελληνικό φαινόμενο η ατιμωρησία των αστυνομικών οργάνων

Πόρισμα Αλιβιζάτου: Ελληνικό φαινόμενο η ατιμωρησία των αστυνομικών οργάνων
Eurokinissi

Στη Βουλή κατέθεσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου για τα πειθαρχικά παραπτώματα των Ελλήνων Αστυνομικών. Μεταξύ άλλων η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα όργανα της ΕΛ.ΑΣ εμπλέκονται σε περιστατικά αστυνομικής βίας περισσότερο από τα όργανα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Συνεπώς η σημειούμενη αστυνομική βία στη χώρα μας, ίσως να μην συνιστά καθ’ αυτήν ελληνική ιδιομορφία, παρά τις εξάρσεις που κατά καιρούς σημειώνονται», υπογραμμίζεται αλλά παράλληλα προστίθεται ότι συνιστά «ελληνική ιδιαιτερότητα η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων».

Από την πλευρά του καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι το πόρισμα αποδεικνύει τον μάταιο κόπο όλων όσοι επιχειρούσαν συστηματικά να εξυφάνουν ένα εντελώς παραπλανητικό αφήγημα περί ύπαρξης ενός πορίσματος που το Υπουργείο δήθεν πάσχιζε να κρατήσει μακριά από τα φώτα δημοσιότητας. «Διατρέχοντας το κείμενο γίνεται εύκολα αντιληπτή η αναγνώριση της διαρκούς επιδίωξης ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στην Ελληνική Αστυνομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, πάντως, στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η επιτροπή διέγνωσε πως προκύπτει:

-απροθυμία των ανακριτικών οργάνων ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη

-απόδοση μεγαλύτερης βαρύτητας χωρίς ιδιαίτερο λόγο στις μαρτυρικές καταθέσεις οργάνων σε σχέση με μαρτυρίες πολιτών

-μη συμμόρφωση με πορίσματα Συνηγόρου του Πολίτη

-πλημμελείς έρευνες σε υποθέσεις ρατσιστικού κινήτρου

«Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ξεκάθαρο. Ουδείς απολαμβάνει κάποιους είδους ιδιότυπης ασυλίας κάτω από την αστυνομική στολή. Στη Δημοκρατία η προσπάθεια προστασίας της δημόσιας τάξης δεν αναιρεί τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Τέλος, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν το πόρισμα κόλαφο για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδη.