Πόμπεο: Οι πράξεις της Βόρειας Κορέας δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της

Πόμπεο: Οι πράξεις της Βόρειας Κορέας δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της

Λιγότερο από δύο μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας στη Σιγκαπούρη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι oι πράξεις της Βόρειας Κορέας όσο αφορά τα πυρηνικά δεν συνάδουν με τη δέσμευση του ηγέτης της Κιμ Γιόνγκ Ούν για πλήρη αποπυρηνικοποίηση. 

«Ο πρόεδρος Κιμ δεσμεύτηκε για την αποπυρηνικοποίηση», ανέφερε ο Πόμπεο σε δημοσιογράφους. «Ο κόσμος ζητά να το συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο βαθμό που συμπεριφέρονται κατά τρόπο ασυμβίβαστο παραβιάζουν τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Πόμπεο ευχαρίστησε τους υπουργούς του Συνδέσμου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) για την συνάντηση στη Σιγκαπούρη και για τις προσπάθειές τους να επιβάλουν αυστηρά κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό από το Τόκιο, ο Πόμπεο διαβεβαίωνε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Πιονγιάνγκ θα διατηρηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Ενώ πριν λίγες μέρες, μετά την παράδοση των λειψάνων 55 Αμερικανών στρατιωτικών, πεσόντων στον Πόλεμο της Κορέας, από την Πιονγιανγκ, ο Αμερικανός πρόερος, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί σύντομα, εκ νέου, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτ, Κιμ Γιονγκ Ουν.

 

AP Photo/Andrew Harnik, Pool