ΠΟΜΕΝΣ: Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί εκπροσωπούνται θεσμικά και υπεύθυνα

Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019, 10:37
-A +A

To Σαββατοκύριακο 2 και 3 Μαρτίου, διεξάγεται στο Εργατικό Κέντρο της Λαμίας το 3ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντιπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ ιδρύθηκε το 2017 αποτελώντας τον θεσμικό εκπρόσωπο των εν ενέργεια στρατιωτικών. Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι η προστασία, η διαφύλαξη και η προαγωγή των συμφερόντων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων κάθε στρατιωτικού και όραμα της είναι να αποτελεί συνεργάτη και στήριγμα όλων των στελεχών ανεξαρτήτως βαθμού και προέλευσης βελτιώνοντας την καθημερινότητα τους.

Στο συνέδριο θα παρευρεθούν θεσμικά Αντιπρόσωποι - εν ενεργεία Στρατιωτικοί από όλη την Ελλάδα, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους τους, και συζητώντας όλα τα φλέγοντα θέματα, που απασχολούν την καθημερινότητα τους. Όπως συμβαίνει σε όλα τα συνέδρια Ομοσπονδιών, έτσι και στο τρίτο συνέδριο της ΠΟΜΕΝΣ - των εν ενεργεία στρατιωτικών, αναμένεται να ακουστούν προτάσεις, να υπάρξουν ζυμώσεις, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το τρέχον έτος, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Όπως πληροφορούμαστε, στο Συνέδριο θα παρευρεθούν και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας, στηρίζοντας την από κοινού προοπτική για υγιείς δράσεις, με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ιδιαίτερου συμβολισμού και αξίας, η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατιωτικών EUROMIL, κάτι που δείχνει πως πλέον η φωνή των στρατιωτικών μέσω της ΠΟΜΕΝΣ έχει περάσει τα σύνορα και έχει πανευρωπαϊκή εμβέλεια. 

Αναμένεται εξάλλου να βραβευθούν πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα τα οποία με το έργο τους έχουν ενισχύσει στο να βρίσκεται η θεσμική εκπροσώπηση των εν ενεργεία στρατιωτικών στην χώρα μας σε αυτό το ικανοποιητικό και σοβαρό επίπεδο, εντός και εκτός συνόρων.

Για την ενημέρωση του αναγνώστη μας να επισημάνουμε ότι η νομιμοποίηση της θεσμικής εκπροσώπησης, επήλθε με την προσθήκη του άρθρου 30Γ στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82. Αναπόφευκτα λοιπόν, η ονομασία της θεσμικής εκπροσώπησης ονομάζεται συνδικαλισμός, αν και όπως είναι εύλογο, η φύση του στρατιωτικού περιβάλλοντος επέβαλε την απαγόρευση αρκετών εκ των μορφών άσκησης πίεσης, όπως για παράδειγμα την απεργία, την στάση εργασίας, την συμμετοχή σε εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων κλπ.

Σημαντικό στοιχείο που κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί είναι ότι γίνεται αυστηρός διαχωρισμός. Δηλαδή υπάρχει ρητή απαγόρευση εμπλοκής των θεσμικών εκπροσώπων των εν ενεργεία στελεχών σε θέματα επιχειρησιακής φύσεως, της διοίκησης των μονάδων και η απαγόρευση χαρακτηρισμού και κριτικής στην Στρατιωτική Ηγεσία. Όλα τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με την ως γνωστόν αυστηρή εφαρμογή του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, εκ των πραγμάτων, αποτελούν εχέγγυα στην διασφάλιση υγιούς λειτουργίας του νέου αυτού θεσμού.

Η ΠΟΜΕΝΣ όπως δείχνει και η μέχρι τώρα πορεία της, εργάζεται με σταθερά βήματα, ενώνοντας μάλιστα στρατιωτικούς σε όλη την επικράτεια, και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τα πρώτα δείγματα γραφής να φέρουν πολύ θετικές κριτικές, τόσο στο κομμάτι της σοβαρότητας, όσο και της υπευθυνότητας στην προσέγγιση των προβλημάτων, χωρίς αυτό να γίνεται σε βάρος του δυναμισμού, τον οποίο διακρίνουν οι δράσεις τις ΠΟΜΕΝΣ, θα αναρωτηθεί κανείς μήπως οι στρατιωτικοί θα είναι αυτοί που τελικά θα διδάξουν τι θα πει υγιής "συνδικαλισμός" στην Ελλάδα έστω και μέσα σε… εισαγωγικά;

Κ.Λ.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα