Πολυεθνικές ζητούν από τον D. Trump να τηρήσει τη συμφωνία για το κλίμα

Πολυεθνικές ζητούν από τον D. Trump να τηρήσει τη συμφωνία για το κλίμα

Περισσότερες από 360 εταιρείες, στην πλειονότητά τους αμερικανικές, μεταξύ των οποίων οι DuPont, Gap, Hewlett Packard, Kellog, Hilton, Nike και Mars, απηύθυναν επιστολή στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump ζητώντας του να σεβαστεί τη συμφωνία για το κλίμα που υιοθετήθηκε από τη διεθνή κοινότητα στα τέλη του 2015 (COP21).

"Εμείς, τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και οι επενδυτές στις ΗΠΑ, επαναλαμβάνουμε τη βαθιά δέσμευσή μας να αντιδράσουμε στην κλιματική αλλαγή μέσω της εφαρμογής της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού", αναφέρουν οι πολυεθνικές εταιρείες στο κείμενο αυτό.

Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε σήμερα, στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για το κλίμα που διεξάγεται στο Μαρακές του Μαρόκου (COP22). Απευθύνεται επίσης στους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές και υπογραμμίζει ότι η απόρριψη της εφαρμογής "μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική ευημερία".

"Καλούμε τους Αμερικανούς αιρετούς να στηρίξουν δυναμικά τη συνέχιση των πολιτών (μείωσης των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) ώστε οι ΗΠΑ να εκπληρώσουν ή να ξεπεράσουν τις δεσμεύσεις τους" στο θέμα αυτό, συνεχίζει η επιστολή που απευθύνεται "στον εκλεγμένο πρόεδρο Trump, τον πρόεδρο Obama, τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και τους ηγέτες του κόσμου στην COP22".

"Ζητούμε (από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές) να στηρίξουν τις επενδύσεις που ευνοούν μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα στις ΗΠΑ και το εξωτερικό ώστε να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τους φορείς χάραξης της οικονομικής πολιτικής και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Θέλουμε η αμερικανική οικονομία να είναι αποτελεσματική όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα και να βασίζεται σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Καινοτόμες και προσιτές λύσεις μπορούν να επιτρέψουν κάτι τέτοιο (...) Αν δράσουμε τώρα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα ενισχυθεί η αμερικανική ανταγωνιστικότητα", υπογραμμίζουν οι πολυεθνικές αυτές.

"Εμείς δεσμευόμαστε να πράξουμε όσα μας αναλογούν για να επιτευχθεί ο στόχος του Παρισιού, για μια παγκόσμια οικονομία που θα περιορίζει την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2°C", καταλήγουν.

Το κείμενο αυτό υπογράφεται μεταξύ άλλων από τις εταιρείες General Mills, Levi Strauss, L''Oreal USA, Schneider Electric και Unilever.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ