Πολωνία: Πρόστιμο 6,45 δισ. ευρώ στην Gazprom για τον Nord Stream 2

Πολωνία: Πρόστιμο 6,45 δισ. ευρώ στην Gazprom για τον Nord Stream 2

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Πολωνίας (UOKiK) ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ 6,45 δισ. ευρώ στην ρωσική Gazprom για την κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Το UOKiK επέβαλε επίσης συνολικό πρόστιμο 52 εκατ. ευρώ σε πέντε δυτικές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, τη γαλλική Engie Energy,τ η γερμανική Uniper, την αυστριακή OMV, την αγγλο-ολλανδική Shell και τη γερμανική Wintershall. Το UOKiK κατηγορεί τις εταιρείες αυτές ότι δημιούργησαν μια κοινή επιχείρηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

Το 2016, το UOKiK είχε αποφανθεί πως ο Nord Stream 2 μπορούσε να βλάψει τον ανταγωνισμό και είχε αρνηθεί να εγκρίνει την κοινοπραξία, πριν αρχίσει δύο χρόνια αργότερα διαδικασία σε βάρος έξι εταιρειών.

Η Πολωνία θεωρεί ότι ο αγωγός Nord Stream 2 απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς θα αυξήσει την εξάρτησή της από ρωσικές πηγές ενέργειας.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο, αναφέρει το Reuters.

«Η λειτουργία του Nord Stream 2 θα απειλήσει την συνέχεια της προμήθειας φυσικού αερίου στην Πολωνία. Μία αύξηση της τιμής είναι επίσης εξαιρετικά πιθανή, αύξηση που θα επωμιστούν οι Πολωνοί καταναλωτές», δήλωσε ο πρόεδρος του UOKiK.

Την προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι «Ο Nord Stream 2 είναι ένα στοιχείο πολιτικής, γεωπολιτικής, που ασκείται με επιμονή από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα στοιχείο ρωσικής γεωπολιτικής που έχει στόχο τα συμφέροντα όχι μόνο της Πολωνίας, αλλά όλης της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης και ενός μεγάλου μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ένα από τα θεμέλιά της -- την ενεργειακή αλληλεγγύη».