Πολωνία: Ίσως χρειαστούν περαιτέρω Σύνοδοι Κορυφής για να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Πολωνία: Ίσως χρειαστούν περαιτέρω Σύνοδοι Κορυφής για να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Την εκτίμηση ότι ίσως χρειαστεί ένα άλλο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να συζητηθεί μια άλλη συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ εξέφρασε ο  υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Zμπιγκνιου Ράου.

"Εάν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τις επόμενες δύο ημέρες... θα πρέπει να υπάρξει άλλο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φέτος ή οι διαπραγματεύσεις θα μετακινηθούν σε νέες συνθήκες υπό την πορτογαλική Προεδρία", δήλωσε ο Ράου στο πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο σύμφωνα με το Reuters.

Πολωνία και Ουγγαρία, δύο χώρες με δεξιές, εθνικιστικές κυβερνήσεις, συνυπέγραψαν, τον περασμένο Ιούλιο, τη συμφωνία για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης. Σήμερα, όμως, μπλοκάρουν τόσο το Ταμείο όσο και τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 γιατί η Κομισιόν συναρτά την απελευθέρωση των κονδυλίων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από κάθε χώρα-μέλος. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.