Πολωνία: Διαδηλώσεις μετά από την απαγόρευση των αμβλώσεων

Πολωνία: Διαδηλώσεις μετά από την απαγόρευση των αμβλώσεων

Ένα αμφιλεγόμενο διάταγμα που ουσιαστικά απαγορεύει τις αμβλώσεις ήταν η αιτία να πραγματοποιηθούν χθες, για δεύτερη συνεχή νύχτα, διαδηλώσεις σε Βαρσοβία και άλλες πόλεις της Πολωνίας, παρά τους περιορισμούς που ισχύουν λόγω της πανδημίας.

Το επίμαχο διάταγμα απαγορεύει οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της κύησης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, ή εφόσον κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν “Αρκετά” ή “Αυτό σημαίνει πόλεμο” και φορούσαν μάσκες ζωγραφισμένες με κόκκινη μπογιά, σύμβολο των ακτιβιστών υπέρ της άμβλωσης, ενώ κάποιοι έριξαν κόκκινη μπογιά μπροστά από την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών που επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας είχε αποφανθεί τον Οκτώβριο ότι η άμβλωση σε περίπτωση δυσμορφίας του εμβρύου “αντίκειται” στο Σύνταγμα της Πολωνίας. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου είχαν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις στην Πολωνία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναβάλει τη δημοσίευση του διατάγματος.

Η Πολωνία, μία χώρα κατεξοχήν καθολική, διατηρεί μια από τις πλέον περιοριστικές νομοθεσίες στην Ευρώπη στο θέμα της άμβλωσης. Σήμερα γίνονται ετησίως λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, φεμινιστικές οργανώσεις εκτιμούν σε περίπου 200.000 τις αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο παράνομα ή στο εξωτερικό.