Πολωνία: Αντιδράσεις στην ανακοίνωση αποχώρησης από τη συνθήκη κατά της βίας εναντίον των γυναικών

Πολωνία: Αντιδράσεις στην ανακοίνωση αποχώρησης από τη συνθήκη κατά της βίας εναντίον των γυναικών

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ετοιμάζει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από τη διεθνή συνθήκη με στόχο την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, γνωστή και ως Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης.

Πρόκειται για την πρώτη διεθνή δεσμευτική συμφωνία που καλύπτει εγκλήματα από τον βιασμό εντός του γάμου μέχρι την κλειτοριδεκτομή, και είχε υπογραφεί από την προηγούμενη, κεντρώα, κυβέρνηση της Πολωνίας το 2015.

Η τωρινή συντηρητική κυβέρνηση κρίνει ότι η συνθήκη απαιτεί να διδάσκονται στα σχολεία φιλελεύθερες κοινωνικές πολιτικές και έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία του για αυτή την εξέλιξη, ενώ ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναφέρθηκε σήμερα στο θέμα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter και τόνισε ότι, σε περίπτωση που η Πολωνία προχωρήσει στην αποχώρηση από τη συνθήκη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οικονομικές επιπτώσεις, χάρη στους νέους μηχανισμούς του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη ανακοινώσει ότι η ενδοοικογενειακή βία στην Ευρώπη αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των lockdown.