ΓΔ: 816,23 1,13 (0,14 %)

Τζίρος: 32,19 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1950η
Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 816,23 1,13 (0,14 %)

Τζίρος: 32,19 εκατ. €   RT

Πολωνία: 24ωρο «μαύρο» των ανεξάρτητων ΜΜΕ κατά της κυβέρνησης

Πολωνία: 24ωρο «μαύρο» των ανεξάρτητων ΜΜΕ κατά της κυβέρνησης
APimages

Ανεξάρτητες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες της Πολωνίας βγήκαν με μαύρο στον αέρα χθες, ενώ οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν εξέπεμψαν πρόγραμμα, διαμαρτυρόμενοι  για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θέλει να επιβάλλει επιπλέον φόρο στις διαφημίσεις των μέσων ενημέρωσης.

Αντιπολίτευση και μη κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου, μέσω αυτού του νέου φόρου.

«Αντιλαμβάνομαι αυτή την επίθεση στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ως μία απόπειρα λογοκρισίας από τη μία πλευρά, αλλά πάνω από όλα μία προσπάθεια των αρχών να μην τους ασκείται έλεγχος και κριτική», είπε ο Μπόρις Μπούντκα, επικεφαλής της Κοινωνικής Πλατφόρμας.

«Δεν θέλουμε να περιμένουμε περισσότερο και εφαρμόζουμε λύσεις που σε μεγάλο βαθμό δίνουν απαντήσεις στον νέο ψηφιακό κόσμο που εμφανίζεται στις τηλεοράσεις, τους υπολογιστές και τα τηλέφωνά μας. Δεν μπορεί οι φτωχοί να γίνονται συνεχώς φτωχότεροι επειδή οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Πρέπει και αυτοί να συμμετάσχουν στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε γνωστό ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου PKN Orlen εξαγόρασε τον μεγάλο όμιλο μέσων ενημέρωσης Polska Press, θέτοντας υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης δεκάδες εφημερίδες και ιστοσελίδες με αναγνώστες και χρήστες που φτάνουν τα 17,4 εκατομμύρια σε μια χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο όμιλος Polska Press, ως επί το πλείστον αντλεί αναγνωστικό κοινό από τις επαρχίες της χώρας, κυρίως συντηρητικούς πολίτες, που παραδοσιακά στηρίζουν πολιτικές σαν κι αυτές που ακολουθεί το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη και που θα είναι πιθανότατα αυτοί οι ψηφοφόροι που θα γείρουν την πλάστιγγα στις επόμενες εκλογές. Η εξαγορά αφορά σχεδόν 20 καθημερινές επαρχιακές εφημερίδες και 120 εβδομαδιαία περιοδικά, καθώς και πολλές ιστοσελίδες.