Πολιτική κρίση στον Ισημερινό εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς

Πολιτική κρίση στον Ισημερινό εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Lenin Moreno, ονόμασε την Τετάρτη μια υπουργό της κυβέρνησής του μεταβατική αντιπρόεδρο, αντικαθιστώντας τον Jorge Glas, ο οποίος προφυλακίστηκε τη Δευτέρα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε βάρος του για μια υπόθεση διαφθοράς.

Ο πρόεδρος ονόμασε με διάταγμά του τη Maria Alejandra Vicuna μεταβατική αντιπρόεδρο για τη διάρκεια της «προσωρινής απουσίας» του Glas. Μέχρι τώρα, η Vicuna ήταν υπουργός Αστικής Ανάπτυξης.

Ο Glas, ο οποίος έχει προφυλακιστεί στο Κίτο, κατηγορείται πως ενέχεται σε μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται η Odebrecht, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στη Λατινική Αμερική.

Η Odebrecht βρίσκεται στην καρδιά ενός σκανδάλου διαφθοράς που συνταράσσει το πολιτικό σκηνικό χωρών απ'' άκρου σ'' άκρο της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με μια έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μεταξύ του 2007 και του 2016 η Odebrecht διοχέτευσε περίπου 33,5 εκατομμύρια δολάρια σε αξιωματούχους στον Ισημερινό. Ο όμιλος των κατασκευών δωροδοκούσε επί σειρά ετών πολιτικούς, κυρίως στη Βραζιλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, για να εξασφαλίζει αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων.

Ο Moreno δικαιολόγησε τον διορισμό αυτό εξηγώντας ότι η προφυλάκιση του Glas αποτελεί «μια περίπτωση ανωτέρας βίας». «Ένα πρόσωπο το οποίο είναι φυλακισμένο δεν μπορεί να ασκεί καθήκοντα αντιπροέδρου», δήλωσε. Δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες σε βάρος του.

Ο Glas, σύμμαχος του πρώην προέδρου Rafael Crea, βρίσκεται εδώ και καιρό σε ανοικτή σύγκρουση με τον πρόεδρο Moreno, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο. Καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος τον συκοφαντεί για ίδιον όφελος.

Στις αρχές του Αυγούστου ο Moreno -άλλοτε ισόβαθμος με τον Glas και προστατευόμενος του Crea- απάλλαξε από «όλα τα καθήκοντά του» τον αντιπρόεδρο, χωρίς όμως να τον απομακρύνει από τον θώκο.

Ο Glas, από το 2007 υπεύθυνος για τους στρατηγικούς τομείς στην κυβέρνηση του Crea και αντιπρόεδρος από το 2013, επιμένει ότι είναι αθώος. Ο ίδιος ο Crea καταγγέλλει την έρευνα σε βάρος του Glas, κάνοντας λόγο για κυνήγι μαγισσών.

Η ένταση ανάμεσα στους δύο πρώην συμμάχους αναμένεται να κλιμακωθεί κι άλλο καθώς ο Moreno ετοιμάζεται να οργανώσει ένα δημοψήφισμα στις αρχές του 2018 με στόχο να καταργηθούν οι απεριόριστες θητείες στην προεδρία. Η πρωτοβουλία αυτή για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές στοχοθετεί άμεσα τον Κορέα και έχει σκοπό να εμποδίσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη προσπάθειά του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία του Ισημερινού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Wikimedia Commons