ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,04 -10,03 (-1,11 %)

Τζίρος: 83,50 εκατ. €   RT

Politico: Οι προβλέψεις για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ έως τέλος Αυγούστου

Politico: Οι προβλέψεις για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ έως τέλος Αυγούστου
APimages

Εξαιρετικά δυσοίωνες, σε σχέση με τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις είναι οι προβλέψεις για την πορεία του εμβολιασμού στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι αρχές βλέπουν τον αρχικό τους προγραμματισμό να πέφτει έξω εν μέσω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει με εταιρείες όπως η AstraZeneca. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ιστοσελίδα Politico, κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν θα πετύχει τον κοινό στόχο για τους εμβολιασμούς, εάν δεν βρεθεί λύση με την AstraZeneca και μάλιστα εάν αυτοί συνεχίσουν με τους σημερινούς ρυθμούς, οι Βρυξέλλες στο τέλος του καλοκαιριού θα δουν κάποιες χώρες της Ένωσης μετά βίας να ξεπερνούν το 30% της κάλυψης του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ορισμένες θα είναι ακόμα και κάτω από το 20%.

Όπως φαίνεται στα γραφήματα, όπου παρουσιάζονται με έντονη κόκκινη γραμμή ο στόχος της Ε.Ε. για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού ως το τέλος Σεπτεμβρίου και το εκτιμώμενο ποσοστό με βάση τους σημερινούς ρυθμούς, η Ευρώπη απέχει δραματικά από το στόχο που έχει θέσει, κάτι που συνδέεται με τις καθυστερήσεις στην παραγωγή και διάθεση εμβολίων.

Μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνο φέρνει προ των πυλών ένα πανευρωπαϊκό τρίτο κύμα της πανδημίας αλλά βάζει στον πάγο και την οικονομία αφού θα συνεχίσουν να υφίστανται σκληρά μέτρα και τοπικά lockdown προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

H Ελλάδα υπολογίζεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 23% του πληθυσμού. Δεν παύει όμως αυτό το ποσοστό να απέχει πολύ από το στόχο για το 70% και να είναι προβληματικά χαμηλό για την επανεκκίνηση του τουρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας.